Orduda kivi şenliği

Orduda kivi şenliği -Kivi üreticilerini teşvik etmek amacıyla her yıl düzenlenen şenliğin 6ncısı gerçekleştirildi


ORDU (A.A) - Kivi üreticilerini teşvik etmek amacıyla her yıl düzenlenen kivi şenliğinin 6ncısı Orduda gerçekleştirildi.
     Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesindeki şenliğe, protokol üyeleri ile çok sayıda kivi üreticisi katıldı.
     Şenlikte konuşan Ordu Valisi Orhan Düzgün, kivi üretiminin Türkiyede her geçen yıl yaygınlaştığına dikkati çekti.
     Ordunun da kivi üretiminde birçok ili geride bıraktığını belirten Düzgün, İlimiz, dünyada fındığın başkenti olarak biliniyor. İnşallah ilerleyen yıllarda başta kivicilik ve diğer bazı ürün dallarında da gerekli adımların atılmasıyla üst sıralara doğru tırmanacağız dedi.
     Bugün gelinen noktada bu ürünlerle ilgili yapılan çalışmalar ümit verici diyen Düzgün, şunları kaydetti:
     Kivi aslında Türkiyede değil dünyada da yeni bir ürün. 30 yıl önce dünyanın ürettiği kivi miktarı Türkiyenin ürettiği kivi miktarı kadardı. Dünyanın toplam üretimi 30 bin ton iken bugün yaklaşık 1,5 milyona yaklaşmış durumda. Türkiyede üretimle tüketimin de yükseldiğini rahatlıkla görebiliyoruz. Bugün Türkiyede kivi tüketimi 45 bin ton civarında, bunun yaklaşık 30 bin tonu yurt içerisinde üretiliyor, geri kalan miktar ise değişik ülkelerden ithal ediliyor.
     Düzgün, kivinin reçel, meyve suyu olarak değerlendirildiğini, vitamin yönünden çok zengin olduğunu anlattı.
     Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar ise Orduda kivi rekoltesinin yaklaşık 6 bin 500 ton olduğunu, daha önce açıklanan kivi fiyatlarına tüm üreticilerin uymalarını istedi.
     Konuşmaların ardından en iyi kivi bahçesi ve en iyi kivi pastası yarışmalarında dereceye giren çiftçilere ödülleri verildi.
     Şenlik, halk oyunu gösterisiyle sona erdi.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Orduda kivi şenliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER