Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Rizede -Bakan Eroğlu: Rizeden başlayarak dere yataklarının üzerlerini açıyoruz -Çalışmalarımızda tenkit, tavsiye ve tekliflere önem veriyoruz, 3T prensibimiz var (Fotoğraflı-Görünt


RİZE (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Rizeden başlayarak dere yataklarının üzerlerini açtıklarını söyledi.
     Bakan Eroğlu, çeşitli toplantılara katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği kentte, Vali Nurullah Çakırı makamında ziyaret etti. Vali Çakır, Bakan Eroğluna organik çay ve çeşitli hediyeler sundu. Bakan Eroğlu ise Çakıra bakanlığın plaketini verdi.
     Rizeye müjdelerle geldiklerini ifade eden Bakan Eroğlu, Rizeye heybemiz dolu geldik. Rizeye 2013 yılında yapılacak 25 müjde ile geldik. Yaklaşık olarak projelerin toplam maliyeti 117 milyon lira. Bunların içinde DSİ, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün müjdeleri var dedi.
     Bakan Eroğlu, Rizede meteoroloji ve afet İşleri ile ilgili de çalışma yapacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Son yıllarda küresel iklim değikliği ile birlikte bir bakıyorsunuz üç, dört ayda yağacak yağmurun, 24 saatte düştüğünü görüyoruz. Afet olmaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Tabi vatandaşların da dikkatli olması gerekiyor. Dere yataklarının boşaltılması gerekiyor. Bu maksatla çalışmalar yapıyoruz. Daralan derelerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Son derece estetik çalışmalar. Bunları vatandaşa sunacağız. Bölgede yaşayan insanlara soracağız. Onların kararları önemli.
     Göreve geldikleri 2003 yılında para kaynağı bulamadıklarını ve borç batağı içinde olduklarına dikkati çeken Bakan Eroğlu, Ülkenin imkanları çok kısıtlıydı. Geçmişte önce ekonomi, sonra emniyet diyor ve estetiği en sona atıyorduk. Şimdi ise önce estetik diyoruz. Emniyet ve ekonomi en sona kaldı. Çünkü bir defa yapılıyor. Bizim oralarda bir laf vardır, ucuz etin yahnisi kara olur diye. Dolayısıyla bir kere yapacağız ve mükemmel bir şekilde yapacağız dedi.
     Bakan Eroğlu, Rizede Orman Genel Müdürlüğünce yapılacak projelerin toplam bedelinin 2 milyon 927 bin lira olduğunu ve kendisinin bu rakamı az bulduğunu belirterek, Genel Müdürüm bu miktarı biraz az gördüm. İkiye katla bir zahmet diye konuştu.
     Eroğlu, daha sonra Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcıyı da ziyaret ederek, yeni su projesi ile ilgili bilgi aldı.
    
     -Koordinasyon Toplantısına başkanlık yaptı-
    
     Bakan Eroğlu, Rize Ticaret Borsası Salonunda düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına da başkanlık etti.
     İçme suyu sorunlarının taşıma ve yönetim açısından mutlaka ele alınması gerektiğini ifade eden Eroğlu, Su var ancak yönetim eksikliğinden dolayı sıkıntılar bulunuyor. Bu nedenle bunun tek elden yürütülmesi lazım. Rize merkezde sadece Andon su kaynağı var. Bunu yeni bir proje ile güçlendireceğiz. Güçlendirirken tek elden yürütmeye çalışacağız. Su eğer tek elden yönetilirse maliyetler çok daha ucuz olur. Aksi taktirde yatırım maliyeti 8, 10 katı olur dedi.
     Bakan Eroğlu, suyun idaresinin önemli olduğunu ve belediyelerle ilgili kurumların birlikte çalışması gerektiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Su yönetiminin tek elden olması lazım. Bırakın Rizeyi, İstanbul gibi 15, 20 milyon nüfuslu yerde tek bir idare, su kanalizasyon idaresi bütün suyu yönetiyor, kanalizasyonu yönetiyor. Su idaresi için birlik bünyesinde çalışma yapılması şart. Bunu bu şekilde düşünmemiz gerekiyor. Belki bir müdürlük şeklinde olmalı. Katı atıklar için de aynı şekilde yapmamız lazım. Su Hizmet Birliği çalışması kapsamında bunları yapmamız şart. Su olup, yönetim zafiyeti olursa bu sorunu özellikle çözmemiz lazım.
     Karamanda metrekareye 250 milimetre yağış düşerken, Rizede 2 bin 500 milimetre yağış düştüğüne dikkati çeken Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
     Zaman zaman bu durum taşkınlara neden oluyor. Bu konuda çalışma yapacağız. Bir kere derelerin üzerinin kapatılması yasak. Yapılacak köprüler, menfez ne varsa bunlarla ilgili iki genelge var, bu genelgeye göre yapılması ve DSİden görüş alınması gerekiyor. DSİ bir ay içinde görüş vermezse istediğinizi yapmakta serbestsiniz. DSİnin bir ay içinde görüş verme mecburiyeti var. Rizeden başlayarak dere yataklarını üzerlerini açıyoruz. Acilen üzerini açamadığımız bazı kısımlar var. Genişletme çalışması yapılması gereken bölümler var.
     Bakan Eroğlu, dere yataklarının üzerlerinin açılması ve genişletilmesi çalışmalarında zarifliğe de önem vereceklerini belirterek, Paradan sakınmıyoruz. Para, ekonomi son planda, estetik ve emniyet ise birinci planda. Çalışmalarımızda tenkit, tavsiye ve tekliflere önem veriyoruz, 3T prensibimiz var. Tenkit olmadan işler sağlıklı yürümez. Varsa tavsiye, varsa teklif. Bunları yerine getirirseniz kalkınma hızlanır diye konuştu.
     Bakan Eroğlu, yayla turizminden her alana kadar imkanları ve güçleri bulunduğunu vurgulayarak, zamanın boşa harcanmaması gerektiğini belirtti.
     Toplantı, açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER