Pendikte 2. Abdülhamit Han konulu konferans

Pendikte 2. Abdülhamit Han konulu konferans


İSTANBUL (A.A) - Araştırmacı-yazar Talha Uğurluel, Pendik Belediyesince düzenlenen etkinlikte Sultan 2. Abdülhamit Han konulu interaktif bir konferans verdi.
     Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezindeki programda, 2. Abdülhamitin dindarlığı yanında ilk defa tiyatro oynatacak kadar sanatla ilgili olduğunu söyleyen Uğurluel, Dünyanın dört bir yanında başta saat kuleleri olmak üzere yaptırmış olduğu tüm sanat eserleri, onun ne kadar ilerici bir insan olduğunu gösteriyor dedi.
     Talha Uğurluel, 2. Abdülhamit Hanla ilgili çok farklı programlar yapılabileceğini ifade ederek, 2. Abdülhamit Han içine çok kapanık bir çocuktu. Bitkilere ve hayvanlara çok düşkün, enteresan hobileri olan bir sultandı. Marangozluk sanatı vardı, özel bir marangoz atölyesi de vardı. Onun marangoz atölyesinden günümüze kalan çok az eser bugün Yıldız Sarayının bir köşesinde saklanıyor. Orijinal koleksiyonun parçalarını burada görebilirsiniz diye konuştu.
     2. Abdülhamitin, 1876 ile 1909 yılları arasında 33 yıl tahtta kaldığını hatırlatan Uğurluel, Eyüp Sultanda Peygamber Efendimizin kılıcını kuşanarak tahta oturmuştur. Yatağının yanında bir tuğla var ve teyemmüm abdesti almadan yatağından kalkıp yere basmayan bir insan. Dindarlığı yanında sanatla da oldukça ilgili. İlk defa tiyatro oynatan ve çok sade yaşayan bir insandı. 2. Abdülhamit çok ileri görüşlü bir adamdı şeklinde konuştu.
     Talha Uğurluel, 2. Abdülhamit Hanın çok enteresan bir insan olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     Çinden Amerikaya kadar birçok ülkede eserler yaptırmıştır. Japonya, Londra, Pariste camiler yaptırmış. Müzeciliğe çok önem vermiş bir adam. Arkeoloji müzesini kurdurmuş. Tiyatrolar, porselen fabrikaları kurdurmuştur. Ressamları var, tablolar yaptırmıştır. Yabancı yazarları takip ederdi. İstanbulda birçok tarihi eser onun restorasyonundan geçmiştir. Bugün dünyanın dört bir yanında gördüğünüz saat kulelerinin hepsi 2. Abdülhamit Hanın eseridir. Kudüsün bugün kimsenin malı olmamasının en önemli sebebi 2. Abdülhamittir. Yoksa bugün Kudüs elden giderdi. Kanla alınan kanla verilir onun sözüdür . Arap dünyası iki önemli ismi çok sever. Biri Selahaddin Eyyubi, diğeri ise 2. Abdülhamit Handır. Çünkü biri Kudüsü aldı, diğeri ise vermedi. O yüzden çok seviyorlar.
    
     Muhabir: Metin Tokgöz
     Yayıncı: Erdal Turanlı
<< Önceki Haber Pendikte 2. Abdülhamit Han konulu konferans Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER