PTT ve Sağlık Bakanlığı arasında protokol

PTT ve Sağlık Bakanlığı arasında protokol -Organ bağışının yaygınlaşması için gerçekleştirilen protokol ile PTT şubelerine kurulan stantlarda organ bağışı konusunda bilgilendirme yapılıyor


DİYARBAKIR (A.A) - Sağlık Bakanlığı ve PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında PTT şubelerine kurulan stantlarda vatandaşlar organ bağışı konusunda bilgilendiriliyor.
     Organ bağışı konusundaki duyarlılığın artırılması için hayata geçirilen uygulama ile Türkiye genelinde PTT şubelerinde her ayın ilk cuma günü kurulacak Organ Bağışı Bilgilendirme Standında vatandaşlar organ bağışı konusunda bilgilendirilecek.
     Protokolün uygulandığı Diyarbakırın Sur ilçesindeki PTT merkez şubesine kurulan stantta Doğu ve Güneydoğudaki 12 ili kapsayan ve merkezi Diyarbakırda bulunan Doku ve Organ Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi koordinatörleri ile Özel Seyrantepe Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri yetkililerince vatandaşlara organ bağışı konusunda bilgi verildi.
     Merkez koordinatörlerinden Sema Yavuz Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede diyalize giren yaklaşık 3 bin hastadan nakil merkezlerine böbrek nakli için kayıt yaptıran 520, karaciğer nakli için 200, kornea nakli için de yaklaşık 200 hastanın organ bağışı beklediğini, bölgede 5 yılda gerçekleşen 256 beyin ölümünden 37sinin donör olduğunu söyledi.
     5 yılda 220 organın bağış bekleyen hastalara naklinin yapıldığını ifade eden Erten, bu sayının artırılması ve organ bağışının yaygınlaşması için çalıştıklarını belirtti.
     Erten, Sağlık Bakanlığı ile PTT Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği vatandaşları organ bağışı konusunda bilgilendirmeye başladıklarını, aynı zamanda vatandaşlardan bu konu ile ilgili gelen soruları yanıtladıklarını ifade ederek, bu çalışmalarla organ bağışı konusunda batıdaki merkezlerin sayısını yakalamak için çalıştıklarını belirtti.
     Koordinatör Hatice Gündüz, organ bağışı konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi için çeşitli bölgelerde kurulan stantlarda vatandaşları bilgilendirdiklerini belirterek, Diyarbakırda bir PTT şubesinde başladıkları eğitimi önümüzdeki günlerde diğer şubelere de yaygınlaştıracaklarını söyledi.
     Özel Seyrantepe Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Fatma Özdemir ise, eğitimlerle organ bağışı konusunda vatandaşları aydınlatırken, bağış bekleyen hastalara da umut olduklarını kaydetti.
     PTT Merkez Şubesi Müdürü Veysi Mehmetoğlu, imzalanan protokol kapsamında şubelerinde kurulan organ bağışı standında halkı bilinçlendirmeye başladıklarını ifade ederek, PTTde işlem yapan müşterilere ayrıca organ bağışı konusunda broşür dağıttıklarını söyledi.
     Organ bağışında bulunmak için kendilerinden yardım isteyen vatandaşları İl Sağlık Müdürlüğüne yönlendireceklerini anlatan Mehmetoğlu, Organ bağışı beklemek bir gün herkesin başına gelebilir. Bu nedenle duyarlı davranarak bağıştan kaçınmamalıyız. Vatandaşlarımızdan bu konuda duyarlılık bekliyoruz diye konuştu.
    
     Muhabir: Cihan Eser / Sema Kaplan
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber PTT ve Sağlık Bakanlığı arasında protokol Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER