Sağlık Akademisinde organ bağışının önemi anlatıldı

Sağlık Akademisinde organ bağışının önemi anlatıldı -Türkiyenin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan: -Organ nakli konusunda hem tıbbi teknik hem de tecrübe olarak çok iyi durumdayız. Tek eksiğimiz organ bağışların azlığ


BURDUR (A.A) - Türkiyenin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, organ nakli konusunda hem tıbbi teknik hem de tecrübe olarak çok iyi durumda olduklarını, tek eksiklerinin organ bağışların azlığı olduğunu söyledi.
     İl Sağlık Müdürlüğünce kurulan Sağlık Akademisinin dördüncü haftasında, Türkiyenin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından katılımcılara Organ bağışının önemi anlatıldı.
     Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans Salonunda düzenlenen eğitime Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçı, Burdur Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Uğur Altınışık ve Sağlık Akademisi kursiyerleri katıldı.
     Prof. Dr. Ömer Özkan, burada yaptığı konuşmada, Türkiyenin organ nakli konusunda birçok ülkeye göre çok iyi konumda olduğunu söyledi. Dünyada 2000li yıllara kadar yapılan organ nakillerinde teknolojinin çok gelişmiş olmadığını ifade eden Özkan, ancak daha sonraki yıllarda teknolojinin geliştiğini ve birkaç ilacın kullanımı ile organ nakillerinde devrim yaratıldığını anlattı.
     Gelişen teknolojiyle nakillerin daha geniş kullanım alanı oluştuğunu, daha farklı organların nakil edilebileceğinin ortaya çıktığını vurgulayan Özkan, Dünyadaki ilk yüz nakli 10 yıl öncesine dayanıyor. O zaman deneysel alıştırmalar yapılıyordu. Geçen yıldan beri ise Türkiyede de yapılmaya başlandı. Türkiye organ nakli konusunda gayet iyi durumda. Bunu gururla söyleyebilirim dedi.
     Sağlık Bakanlığının organ nakli konusunda çok iyi çalıştığını dile getiren Özkan, şöyle konuştu:
     2010 yılında ilk ameliyat iznini aldık. Daha sonra bununla ilgili mevzuat hazırlandı. Şu an dünyanın en iyi organ nakli mevzuatına sahibiz. Bu, birçok ülkede yok. Sanırım sadece 5 ülkede var. Türkiye, son yıllarda yapılan organ nakilleriyle adını duyurdu. Bunlar dünyanın en önemli ameliyatlarıdır. Eğer bu ülkede bu ameliyatlar yapılıyorsa İngilterede, Almanyada, Avrupada tıbbın ne kadar kötüye gittiğini düşünün. Organ nakli konusunda hem tıbbi teknik hem de tecrübe olarak çok iyi durumdayız. Tek eksiğimiz organ bağışlarının azlığıdır.
    
     -Yapılan nakiller organ bağışını 5 katına çıkardı-
    
     Prof. Dr. Ömer Özkan, kol ve yüz naklinin diğer organlar gibi hayat kurtarıcı olmasa bile sansasyon yaratmasının önemli olduğunu vurguladı. Özkan, şöyle devam etti:
     Bu nakilleri yaptıktan sonra Antalya organ naklinde sesini duyurmuş oldu. O güne kadar olan organ bağışı, nakiller sonrasında 5 katına çıktı. Bu çok önemli. Toplumun ne kadar duyarlı ve istekli olduğunu gösteriyor. Bu şekilde heyecan verici ve inandırıcı ameliyatların topluma sunulmasıyla kendimizi daha mutlu hissediyoruz. Her şey çok güzel, fakat bağışta kötü durumdayız. Belli dönemlerde iyi haberlerle her şey çok iyi oluyor. Ama ondan sonra her şeyi unutuyoruz. Bu konuda dünyanın en iyi ülkesi İspanyadır. Bu iş zorlamayla olmaz, insanların bilinçli olması gerekiyor.
     Türkiyede kanunların herkese bağış yapma yetkisi verdiğine işaret eden özkan, Ama o bağışın aile tarafından onaylanması gerekiyor. Kendisi organ nakli olmuş kişilerin bile yakınları vefat ettiğinde organlarını bağışlamadıklarını gördük. Bu çok önemli, bu bilincin oturması gerekiyor diye konuştu.
     Daha sonra kursiyerlerin sorularını cevaplandıran Özkana İl Sağlık Müdürlüğünce katılımından dolayı teşekkür plaketi verildi.
    
     -Sağlık Akademisi-
    
     Burdur Sağlık Müdürlüğü tarafından geçen ay kurulan Türkiyenin ilk Sağlık Akademisinde vatandaşlar, öğrenciler, hasta ve hasta yakınları ile sağlık çalışanlarından oluşan 10 bin kursiyere ruh sağlığı, lösemi, diyabet, ağız ve diş sağlığı, madde bağımlılığı, kalp sağlığı, obezite, organ bağışının önemi gibi 28 farklı konuda eğitim veriliyor. 6 ay sürecek akademi eğitimleri sonunda kursiyerlere sertifika verilecek.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Sağlık Akademisinde organ bağışının önemi anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER