Sahte köftecilere dava açıldı

Sahte köftecilere dava açıldı -İTSO, Coğrafi İşaret aldıkları İnegöl Köftesini, kuralına uygun üretmeyen bir firma ve marketler zincirine dava açtı -Oda, tarifine uygun üretim yapmayan 42 firmanın uyarıldığını bildirdi


BURSA (A.A) - İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), Coğrafi İşaret aldıkları İnegöl Köftesini, kuralına uygun üretmeyen bir firma ve marketler zincirine dava açtı.
     İTSO Başkanı Metin Anıl, yaptığı açıklamada, oda olarak İnegöl Köftesinin kurallarına uygun olarak imal edilmesi için 4 yıl önce harekete geçtiklerini ve Türk Patent Enstitüsünden (TPE) Coğrafi İşaret tescili aldıklarını anımsattı.
     Anıl, özel bir TV kanalında GDOlu ürünlerle ilgili bir haber yayınlandığını ve bu haberin çok sayıda yayın kuruluşu tarafından da kullanıldığını belirterek, GDOlu ürünler arasında İnegöl Köftesinin de adı geçiyor. Bu bizi fevkalade üzmüştür. Maalesef ülkemizde kural tanımayan ve fırsatçılık yapan bazı işletmeler var. Bu işletmeler hiçbir hakları olmadığı halde, İnegöl Köftesi adı altında bizim köftemiz ile ilgisi olmayan köfte üretiyorlar. İTSO olarak bu işletmeler ile hukuki mücadele başlattık mücadelemiz sürüyor dedi.
     TPEden İnegöl Köftesi ile ilgili coğrafi işaret tescilini aldıktan sonra oda bünyesinde bir ekip kurduklarını belirten Anıl, şöyle devam etti:
     Bu ekip, son bir yıl içinde bütün Türkiyede yüzlerce işletmeye gitti. Bu ziyaretlerimizde Resmi Gazetede yayımlanan İnegöl Köftesi tarifine uygun üretim yapmayan işletmeleri uyardık. Bu işletmelerden 42sininin hatalı üretim yaptıklarını tespit ettik ve ihtar verdik. İkazlarımızdan sonra bazı işletmeler üretimden vazgeçtiler. Ancak uyarılarımıza uymayan işletmeler de var. Bir firma ve marketler zinciri hakkında da hukuki süreç başlattık. Bu süreç devam ediyor.
     Anıl, kanunen hiç kimsenin Resmi Gazetede yayımlanan tarifin dışında İnegöl Köftesi adı ile üretim yapamayacağını vurgulayarak, İnegöl usulü tabirinin bile kullanılamayacağını bildirdi.
     Öte yandan İnegöl Köftesinin kurallarına uygun olarak üretilmesi halinde GDOlu olamayacağını dile getiren Anıl, şunları kaydetti:
     İnegöl Köftesi ile ilgili Resmi Gazetede yer alan tarif çok açıktır. Dana ve kuzu eti dışında katkı maddesi yoktur. İnegölde üretilen ve odamızın onayını alan işletmelerde GDOlu köfte olmaz. Bu işletmeler, zaten çok sıkı şekilde denetleniyor. İnegöl Köftesi adı ile satılan sahte ürünler ise bizim değildir. Kamuoyunun sahte üretim yapıldığını tespit ettiklerinde odamıza bilgi verilmesini rica ediyoruz. Gerçek İnegöl Köftesi lezzeti ile tanışmak isteyenleri de İnegöle bekliyoruz.
    
     Muhabir: Şaban Kılıçcı / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Sahte köftecilere dava açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER