Samsun Simidine patentli koruma

Samsun Simidine patentli koruma


ANKARA (A.A) - Samsun Simidi, patentli koruma altına alınıyor.
     Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığına, Samsun Sanayi ve Ticaret Odasınca Samsun Simidi için coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talebi yapıldı. Söz konusu talep, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.
     Samsun Sanayi ve Ticaret Odası tarafından markalama için başvurulan Samsun Simidinin tanımı ve ayırt edici özellikleri şöyle tarif edildi:
     Samsun Simidinin, mayası olabildiğince azdır ve mayalama/fermantasyonu kısadır. Hamuru yarı sert olup pekmezle (genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi) ile karıştırılarak yapılmakta ve bol miktarda susam (100 kg undan üretilen simide 20 kg susam) kullanılmaktadır.
     Samsun Sanayi ve Ticaret Odasının markalama başvurusuna itirazlar 6 ay boyunca yapılabilecek. Ürün tescil edildikten sonra, Samsun Simidinin üretimindeki denetimi 555 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine uygun olarak Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının koordinatörlüğünde, Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden, Samsun Fırıncılar Odasından, Samsun Ticaret Borsasından ve Samsun Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden birer üye olmak üzere 4 üyeden oluşacak komisyonla denetim işlemleri yürütülecek.
     Komisyon Samsun Simidinin üretim sürecini, hamur kıvamını, gramaj kontrolünü, simidin şeklini, simit haşlama kazanındaki pekmez yoğunluğunu, simitlerin pişirilmeden önce susama bulanmasını, simidin pişirildiği fırının üretim metodunda belirtilen kriterlere uygunluğunu, simit pişirme süre kontrolünü ve coğrafi işaretin kullanımı konusundaki denetimlerini yılda bir kez yapacak ve sonuçlarını raporlayacak. Ayrıca şikayet üzerine veya gerekli görülen hallerde de komisyon her zaman denetim yapabilecek.
    
     Muhabir: Tamer Toğanaş
<< Önceki Haber Samsun Simidine patentli koruma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER