Sebze ve meyveleri iyi yıkayın önerisi

Sebze ve meyveleri iyi yıkayın önerisi -Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Patır: Tüketici, aldığı sebze ve meyveleri iyi şekilde yıkayıp öyle tüketmelidir. Özellikle seb


ELAZIĞ (A.A) - Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahri Patır, Tüketici, aldığı sebze ve meyveleri iyi şekilde yıkayıp öyle tüketmelidir. Özellikle sebzeler yıkanırken sirkeli su kullanılabilir dedi.
     Patır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebze ve meyvelerin, üretim aşamasından satışına kadar birçok zararlı madde ve mikro organizmanın saldırısına maruz kaldığını söyledi.
     Yapılan çalışmalar sonucu, sebze ve meyvelerde özellikle maydanozda, marulda ve ıspanakta birçok kimyasal maddeyle mikro organizmaların tespit edildiğini belirten Patır, bunların insanlarda kanser, gıda zehirlenmesi, bağırsak enfeksiyonları gibi birçok farklı hastalığa neden olabileceğini dile getirdi.
     Sebze ve meyvelerin iyi yıkanıp tüketilmesi gerektiğini ifade eden Patır, şunları söyledi:
     Burada annelere ve aşçılara büyük iş düşüyor. Bu işle uğraşanlar hijyenin ne demek olduğunu bilecek. Tüketici, aldığı sebze ve meyveleri iyi şekilde yıkayıp öyle tüketmelidir. Özellikle sebzeler yıkanırken sirkeli su kullanılabilir. İki litre suya bir su bardağı sirke konulur. Sebzeler sirkeli suyun içinde bir müddet bekletildikten sonra bol suyla durulanabilir. Özellikle marul ve benzeri göbekli sebzelerin yaprakları, teker teker bol suyla yıkanmalı ve bolca ovulmalıdır. Mümkünse dış yaprakları kullanılmamalıdır. Bunlar yetiştirilip satışa sunulana kadar çok farklı mikro organizmayla temas içine girmiş, çeşitli parazitler yumurtalarını bırakmış olabilir. Onun için yapraklar teker teker yıkanmalıdır, sadece suyun altına tutmayla temizlenmiş olmazlar.
     Mahalle aralarında kurulan pazarların sağlık açısından tehdit oluşturduğunu savunan Patır, semt pazarlarının yerinin özenle belirlenmesi gerektiğini söyledi.
     Semt pazarlarının mümkün olduğunca ana yollardan ve kanalizasyon sistemlerinden uzak yerlere kurulmasını öneren Prof. Dr. Patır, Bu pazarların temizliğine ve dezenfektesine dikkat edilmelidir ayrıca ülkemizde halen naylon poşet kullanılmaktadır. Avrupanın birçok ülkesinde naylon poşetler artık yasak. Bunun yerine kese kağıtları kullanılıyor. Naylon poşet, petrolden elde edilen bir ürün olduğu için içerisinde kanserojen maddeler bulunmaktadır. Bunlar da içerisine giren mamullerle temas ederek sağlığımızı tehdit etmektedir diye konuştu.
    
     Muhabir: Bestami Bodruk / Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Sebze ve meyveleri iyi yıkayın önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER