Şehrin altında 6 katlı yer altı

Şehrin altında 6 katlı yer altı şehri -Üstü ilçe merkezi, altı yer altı şehri olan Mucur, tarihi özellikleri ile Kapadokya Turizmi konseptinde yerini almak istiyor -Mucur Kaymakamı Arif Yalçın: -Mucurun yerleşim alanının yü


KIRŞEHİR (A.A) - Abdullah Yıldız - Milattan sonra 3. ve 4. yüzyıllarda Hristiyanlara sığınak olan Kırşehirin Mucur ilçesindeki yer altı şehri, Kapadokya turizmi konseptinde yer almak istiyor.
     1974 yılındaki bir inşaat çalışmasında iş makinesinin tesadüfen düşmesinden sonra keşfedilen yer altı şehri, ziyaret edenlerin beğenisini kazanıyor.
     Mucur Kaymakamı Arif Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer altı şehrinin ilçenin altında bulunduğunu belirterek, yer altı şehrinin yerin altına doğru 6 katlı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
     Yer altı şehrinin Kapadokyaya çok yakın olduğunu dile getiren Yalçın, 1974 yılındaki bir inşaat çalışması sırasında iş makinesinin yere gömülmesi ile tesadüfen ortaya çıkan bu yer ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığının zamanında yaptığı çalışma ile mevcut yer altı şehrinin ortaya çıkarıldığını anlattı.
     Şehrin, milattan sonra 3. ve 4. yüzyıllarda Hristiyanlar için sığınak olarak kullanıldığının belirlendiğini dile getiren Yalçın, şöyle konuştu:
     Milattan sonra 3. ile 4. yüzyıla ait bu alanda, Hristiyanların hem dinlerini yaşamak hem de o zulüm ve baskıdan kurtulmak için burada yaşadıkları tespit ediliyor. İnsanların, burayı hem koruma amaçlı mesken edindiği, hem de basit ihtiyaçlarını giderdiği depolar ve hayvan barınakları yaptıkları görülüyor. Hava sirkülasyonun sağlandığı bir takım basit mekanizmalar var. İnsanlar baskıdan kurtulmak için bu yer altındaki yaşamı tercih etmişler.
     Yer altı şehrinin, ilçe merkezinin tam altında bulunduğunu kaydeden Yalçın, şöyle devam etti:
     Mucurun yerleşim alanının yüzde 70ine tekabül eden yeraltı şehri 6 katlı, ama sadece şu anda 2 katı ziyarete açık. Henüz içinde bulunduğumuz bu tarihi alanın sınırlarını bilmiyoruz. Zamanla öğrenmeye çalışıyoruz.
     Yer altı şehrinin ortaya çıkarılamayan diğer katları için de çalışma yapılması gerektiğini aktaran Yalçın, Burda yapılacak çalışmların geliştirilmesiyle beraber, 6 katlı mevcut yerleşim yerinin yüzde 70ni kapasayan büyüklük ve derinlikteki bu şehir daha da yakından tanınabilecek dedi.
     Yalçın, Mucur yeraltı şehrinin, Kapadokyaya yakın olması nedeniyle buranın Kapadokya turizm konseptine alınmasını istediklerini belirterek, gerekli tanıtımların da yapılması ile Hristiyan aleminin yer altı şehrine ilgi göstereceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Şehrin altında 6 katlı yer altı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER