Seyhanda kentsel dönüşüm

Seyhanda kentsel dönüşüm -Belediye Başkanı Öztürk: Türkiyenin bu büyüklükte ilk kentsel dönüşümünü başlatarak, yaklaşık 1 yıl sonra ilk etap binaları teslim etmeyi hedefliyoruz


ADANA (A.A) - Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Kıyı Kent Evleri Kentsel Dönüşüm Çalışmasının Adana tarihinde ilk ve bölgenin şehircilik tarihine geçecek önemli bir projesi olduğunu belirterek, ilk etap binaları yaklaşık 1 yıl sonra teslim etmeyi hedeflediklerini söyledi.
     Anadolu Ajansı (AA) Adana Bölge Müdürü İsa Sansar, Belediye Başkanı Azim Öztürkü makamında ziyaret ederek, AAnın 100. yıl hedefleri hakkında bilgi verdi.
     Öztürk, ziyaret sırasında, Adananın deprem kuşağında bulunduğunu hatırlatarak, Türkiyede son 110 yılda toplam bin 200 deprem meydana geldiğini kaydetti.
     4-5 büyüklüğündeki depremlerin her hafta, 5-6 büyüklüğündeki depremlerin ayda bir ve 7-8 büyüklüğündeki depremlerin her yıl meydana geldiğinin bilimsel bir gerçek olduğunu ifade eden Öztürk, rek, İnsanların yaşam alanlarını planlarken bu önemli gerçeği asla göz ardı etmememiz gerekir dedi.
     Öztürk, Seyhanda 106 bin 498 bina bulunduğunu ve bu yapıların yüzde 64ünün mevzuata aykırı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     Geri kalan yüzde 36nın yarısı 15 yıl önce yani deprem yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinden önce yapılmıştır. Kısaca halen Seyhanda güvenli bir şekilde oturabileceğimiz bina oranı yüzde 15-20 civarındadır. Tek kelimeyle durum vahimdir. Türkiyenin diğer şehirlerinde örneğin İstanbulda Seyhandan farklı değildir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı şehirdeki yapıların depreme dayanıklılık durumunun bizzat bu vahim tablo eşliğinde açıklamıştır. Bütün bu tespitleri yaptıktan sonra şu gerçeği artık ortaya çıktığını görüyoruz. Türkiyenin ve Adananın en önemli gündem maddesi kentsel dönüşümdür.
     Öztürk, Barış ve İsmetpaşa mahallelerinde TOKİ işbirliğinde çalışmalarını başlattığı kentsel dönüşümle Adanada tarihinde yapılmamış bir çalışmaya imza attıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Türkiyenin bu büyüklükte ilk kentsel dönüşümünü başlatarak, yaklaşık 1 yıl sonra ilk etap binaları teslim etmeyi hedefliyoruz. Müteahhit firma, ilk etaptaki binaları 1 yıl sonra teslim edebileceğini söyledi. Kentsel dönüşüm yapılacak alanlardaki vatandaşlarımızla anlaşma yoluna gidiyoruz. Yüzde 85i ile el sıkışarak anlaştık, sözleşme imzaladık. Bu vatandaşlarımızın kirasını, binaları tamamlanıncaya kadar biz ödüyoruz. Çarpık ve düzensiz yapılaşma birbirini tetikleyen onlarca olumsuzluğun tek gerekçesi haline geliyor. Eğitim ve asayiş meselesi başta olmak üzere bölgede yaşayan insanlarımızın sosyal aktivitelere katılmaları ve kültürel gelişimin önündeki engel olan bu düzensiz yapılaşmanın önüne kentsel dönüşüm çalışmalarıyla geçebiliriz.
     Sansar, ziyaretin anısına Öztürke AAnın yayınlarından hediye etti.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Seyhanda kentsel dönüşüm Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER