Şırnakta Amerikan Eğitim Sistemi konferansı

Şırnakta Amerikan Eğitim Sistemi konferansı


ŞIRNAK (A.A) - Şırnak Üniversitesinde Amerikan Eğitim Sistemi konulu konferans düzenlendi.
     Sosyal Bilimler Enstitüsünce enstitü binasında gerçekleştirilen konferansta konuşan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recai Aydın, master ve doktora programları için bir süre Teksas eyaletinde kaldığını, bu süre zarfında da Amerika Birleşik Devletlerinin eğitim sistemini yakından tanıma fırsatı bulduğunu söyledi.
     Doç. Dr. Aydın, Amerika Birleşik Devletlerinde yaklaşık 3 bin üniversite bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 30unun çok köklü ve önemli vakıf üniversiteleri olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
     Diğer üniversitelerin eğitim kalitesi çok iyi değil. Özellikle kuzey eyaletlerinde yaklaşık 30 vakıf üniversitesinde eğitim gerçekten de çok kaliteli. Ancak devlet üniversitelerindeki eğitim çok kaliteli değil. Amerikan eğitim sisteminde en çok önemsenen master ve doktora süreçleridir. Bu aşamada öğrencilere ve araştırmalara büyük destekler ve fonlar ayrılıyor. Amerikadaki hemen hemen bütün üniversitelerde master ve doktora programlarına alınmada temel kriter, daha önceki eğitim kaliteniz, not ortalamanız, dil yeterliliği ve referanslarınızdır. Bunun dışında başka bir yaklaşım yok. Master ve doktora programlarında Türkiyede olduğu gibi zorlaştırıcı durumlar yok. Öğrenciye birçok kolaylık tanınabiliyor. İktisat veya işletme mezunu bir kişi genetik alanında master veya doktora yapabiliyor. Bizde ise bir öğrenci siyasal bilimlerden mezun olmasına rağmen aynı fakültenin farklı bir bölümünde mastır ya da doktora yapamıyor. Yapsa bile çok bunu çok zor gerçekleştiriyor. Bu kadar kolaylık sağlanmasına rağmen bu programlarda da bazen tıkanmalar olabiliyor. Bunun tek nedeni öğrencilerin hocalarının dışında kendilerine tez konusu seçmeleri. Bazen öğrenciler daha önce yapılmamış yada literatür konusunda çok sıkıntı yaşanan bir alanda ısrarla araştırma yapmak, tezlerini hazırlamak istediklerinde tıkanmalar yaşanıyor. Eğer Amerikada master ve doktora yapmak istiyorsanız, kendinizi hocaya teslim etmeniz ve onun belirlediği konularda araştırma yapmanız gerekir.
     Konferansa, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Cafer Balık / Sema Kaplan
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Şırnakta Amerikan Eğitim Sistemi konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER