Soğuk havada zeytin hasadı

Soğuk havada zeytin hasadı -Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Balıkesirde zeytin hasadı, sıfır dereceye kadar düşen hava sıcaklığına rağmen zor da olsa sürüyor


BALIKESİR (A.A) - Yaklaşık 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu Balıkesirde zeytin hasadı, sıfır dereceye kadar düşen hava sıcaklığına rağmen zor da olsa sürüyor.
     AA muhabirinin Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinden aldığı bilgiye göre, Balıkesir il genelinde 500 bin civarındaki yeni dikilmiş olanlarla toplam 12 milyon zeytin ağacı bulunuyor.
     Bu yıl il genelinde 178 bin ton zeytin rekoltesi bekleniyor. Bunun 34 bininin sofralık, geri kalanı yaklaşık 144 bin tonunun ise yağlık olacağı öngörülüyor.
     Yağlık zeytinin önemli bölümü de Edremit Körfezi sınırlarında üretiliyor. 144 bin ton zeytinden de 28 bin tonun üzerinde yağ elde edilmesi hedefleniyor.
     Zeytin üretiminde böylesine önemli bir noktada bulunan Balıkesirde çok sayıda kişi, hasatta, fabrikadaki ürün seçmelerinde ve diğer işlerde çalışarak geçimini sağlıyor. Özellikle son günlerde soğuk havanın etkisiyle sabah ve akşam saatlerinde sıfır dereceye kadar düşen hava sıcaklığına rağmen işçiler, zor şartlar altında hasat yapıyor. Öyle ki, bazı kesimlerde yükseklerde çalışılıyor, bazen de sabahın erken saatlerinde başlayan iş, gün batımına kadar sürebiliyor. Bu durumda havalar, şartları zorlayacak ölçüde soğuk olabiliyor.
     Zeytin işçileri, 25 ile 35 lira günlük yevmiye alıyor. Ürün toplayıcı kadınlar 25 lira yevmiye alırken, sırıkla çalışan ya da ağaçtan zeytin silken erkekler ise 35 lira yevmiyeyle çalışıyorlar.
     Şubat ayına kadar sürmesi beklenen zeytin hasadı, havalar ne kadar soğursa soğusun yağış olmadığı sürece devam edecek.
    
     Muhabir: Emrah Elmas / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Soğuk havada zeytin hasadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER