"Sosyal medya üzerinden evlilikler artıyor."



Bireysel ve Aile Terapi Derneği Başkanı Psikolojik Danışman Emine Özdemir, "Evlilikler üzerinde sosyal medyanın etkisi hızla artıyor. Kişiler sosyal medyada tanışıp evlilik kararı alıyor. Bu evliliklerin ne kadar sağlıklı ve uzun süreli olacağını zamanla göreceğiz." dedi.
Sosyal medya kullanımın kontrolsüz olması halinde faydan çok zarar verdiğiniz belirten Özdemir, "Öğrenciler ve eğitimciler eskiden ders notları fotokopi ile çoğaltırken şimdi sosyal medya üzerinden paylaşılıyor. Çocuklarını takip etmek isteyen aileler de sosyal medya üzerinden çocuklarını takip ediyor, kiminle arkadaş olup neler paylaştığını kontrol etmeleri gerekir. Kişinin sosyal medyada geçirdiği zaman günden güne artıyor ve sosyal medya bağımlılığı oluşmaya başlıyor.Bir diğer etki de kişinin kendini sosyal hayattan soyutlamaya başlaması. Örneğin sosyal medyada yüzlerce arkadaşı olan bir kişi gerçek hayatta yalnız olabiliyor. Oysaki sanal arkadaşlıklar asla gerçek somut arkadaşın yerini tutamaz. Çünkü bizim iletişim kurduğumuz kişinin varlığını hissedebileceğimiz, göz iletişimi kurabileceğimiz, dokunabileceğimiz arkadaşlara ihtiyacımız var. Sanal arkadaşlıklar bu ihtiyacı asla gideremez." diye konuştu.

Günümüzde sosyal medyanın kişileri meraklı olmaya ve başkalarının özel hayatını incelemeye sürüklediğini belirten Özdemir, "Kim kiminle nerede, ne yedi, ne yaptı gibi merak unsurları tahrik edilerek insanları başkalarının yaşantılarını takip etmek gibi gereksiz ve zararlı bir duruma sokmaktadır. Sosyal medya kıskançlık duygularını ve depresyonu da tetikleyebilmektedir. Çünkü kişiler genellikle olumlu anılarını paylaşarak, olduklarından farklı bir profil sergilemekte, başkalarının da bunu kıskanmasına sebep olmaktadırlar. Kıskançlık duygusu, kişide 'herkes mutlu bir tek ben mutsuzum' gibi bir düşünce oluşturmakta bu da depresyona sebep olabilmektedir. Bunların dışında günümüzde sosyal medya üzerinden kavgalara şahit olmak da mümkün. Facebook'ta başkasının zaman tüneline istenmeyen yazılar yazan olduğu gibi, Twitter üzerinden birbirine 'kapak' denilen cevaplar verenler de var." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Sosyal medya üzerinden evlilikler artıyor." Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER