Sultan 2. Abdülhamit Hanı Anma ve

Sultan 2. Abdülhamit Hanı Anma ve Eğitime Katkıları Konferansı -Tarihçisi ve yazar Uğurluel: "Bugün dünyanın dört bir yanında gördüğünüz saat kulelerinin hepsi 2. Abdülhamit Hanın eseridir"


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyonkarahisar Belediyesi tarafından, Afyon Lisesinin 120. kuruluş yılı dolayısıyla Sultan 2. Abdülhamit Hanı Anma ve Eğitime Katkıları Konferansı düzenlendi.
     Tarihçisi ve yazar Talha Uğurluel, tarafından Afyon Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta, "Kızıl Sultan" olarak adlandırılan 2. Abdülhamit Hanın bıraktığı eserler ve yaptığı uygulamalar hakkında bilgi verildi.
     2. Abdülhamitin dindarlığı yanında, ilk defa tiyatro oynatacak kadar sanatla ilgili olduğunu ifade eden Uğurluel, şunları kaydetti:
     "Bugün dünyanın dört bir yanında gördüğünüz saat kulelerinin hepsi 2. Abdülhamit Hanın eseridir. 2. Abdülhamit, 1876 ile 1909 yılları arasında 33 yıl tahtta kaldı. Eyüp Sultanda Peygamber Efendimizin kılıcını kuşanarak tahta oturmuştur. Yatağının yanında bir tuğla var ve teyemmüm abdesti almadan yatağından kalkıp yere basmayan bir insandı. Çocukluk döneminde içine çok kapanıktı ama oldukça zekiydi. Bitkilere ve hayvanlara çok düşkün, enteresan hobileri olan bir sultandı. Marangozluk sanatıyla ilgilenirdi. Onun marangoz atölyesinden günümüze kalan çok az eser bugün Yıldız Sarayının bir köşesinde saklanıyor. Orijinal koleksiyonun parçalarını burada görebilirsiniz. 2. Abdülhamit devrinin en büyük müzesi olan Arkeoloji Müzesini yaptırdı. Tiyatro kurdurdu ve Osman Hamdi Bey gibi pek çok ressamı teşvik etti."
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber Sultan 2. Abdülhamit Hanı Anma ve Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER