Suriyelilere verilen sağlık hizmetleri

Suriyelilere verilen sağlık hizmetleri -Kilis Kamu Hastaneleri Birliği: -Geçen yıl polikliniklerde 58 bin 141i Suriyeli, toplam 446 bin 692 hasta muayene edildi -Bu yılın ocak ayında hastanemizde günlük ortalama bin 750


KİLİS (A.A) - Kilis Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Kilis Devlet Hastanesindeki polikliniklerde geçen yıl 446 bin 692 hastanın muayene edildiği, bunların 58 bin 141inin Suriyeli olduğu bildirildi.
     Kilis Kamu Hastaneleri Birliği, kentteki sivil toplum örgütleri tarafından yayınlanan deklarasyonla Kilislilerin sağlık hizmeti almakta zorluk çektiği ve Suriyelilerin öncelikle tedavi edildiği iddiaları üzerine yazılı açıklama yaptı.
     Ülke genelinde olduğu gibi Kiliste de halkın sağlık hizmetlerine erişim imkanının artırılabilmesi için yürütülen çalışmaların kesintisiz devam ettiği belirtilen açıklamada, Hastanemizde, tüm branşlarda uzman hekim muayenesi ile 24 saat esaslı çalıştırılan MR ve Tomografi gibi nitelikli görüntüleme hizmetleri sunulmaktadır. Acil serviste cerrahi ve dahili branşlarda 1 uzman, 3 pratisyen hekim ve 10 sağlık personeli ile gün boyu kesintisiz hizmet sunulmakta olup mesai sonrası gece saat 24.00a kadar tam zamanlı çocuk hastalıkları uzmanı görev yapmaktadır bilgileri verildi.
     Geçen yıl polikliniklerde 58 bin 141i Suriyeli toplam 446 bin 692 hastanın muayene edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Toplam polikliniğin yüzde 87si kendi vatandaşımız olup, yüzde 13ü Suriyelidir. Acil servise başvuran hasta sayısı 138 bin 401 olup, bunun 7 bin 13ü Suriyelidir. Acil servisten faydalanan hastanın yüzde 95i kendi vatandaşımız, geri kalanı da Suriyelidir. Bu yılın Ocak ayında hastanemizde günlük ortalama bin 750 hasta muayene edilirken, bunun 90ını Suriyeliler oluşturdu. Günlük muayene edilen hastaların yüzde 95i Kilisli olup, yüzde 5i de Suriye vatandaşıdır.
     Ocak ayında acil servise günlük ortalama 460 hasta başvururken, bunun 44ü, yani yüzde 9u Suriyeli yaralılardan oluşmaktadır. Hastanenin hasta yükünü azaltılmak amacıyla Suriyeli hastalara Öncüpınar Kampında poliklinik hizmeti sunulmakta olup, burada ortalama 260 hastaya bakılmaktadır. Suriyeli hastaların mağduriyetini gidermeye yönelik çevre illerde de benzer bir hizmet sunumu gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda günlük ortalama Şanlıurfada bin 374, Gaziantepte bin 566, Kahramanmaraşta 655, Osmaniye 330 ve Hatayda 220 hasta muayene edilmektedir.
    
     -Ek hizmet binası yapılıyor-
    
     Mevcut hastanenin yatak standardı 162 iken bir kısım atıl alanlar değerlendirilerek yatak kapasitesi ilk etapta 185e çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     Hastanemizin fiziki mekan ihtiyacını kalıcı olarak ve hızlı bir şekilde çözümlemek üzere prefabrike yapıdan 60 yataklı klinik servis, 20 yataklı fizik tedavi ünitesi, 33 yataklı yoğun bakım ve yeni acil binasının yapımına ilişkin proje tedariki ve onayı tamamlanarak, inşaat yapım aşamasına gelinmiştir. Prefabrike yapının en geç 3 ay içerisinde hizmete sunulması amaçlanmaktadır. Ayrıca uzun vadede kalıcı sağlık hizmetini karşılamak üzere, 100 yataklı ek hastane binası Sağlık Bakanlığının 2013 yılı yatırım programına alınmış olup, ihtiyaç duyulan 7 dönüm arsanın kamulaştırma işlemi 1.9 milyon TL ödenek temin edilerek tamamlanmıştır.
    
     Muhabir: Kemal Karagöz - Ahmet Ekinci / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Suriyelilere verilen sağlık hizmetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER