Tarihe direnen Makedonya Kulesi müze olacak

Tarihe direnen Makedonya Kulesi müze olacak -Deprem ve yangın gibi afetlere maruz kaldıktan sonra silüeti bozduğu gerekçesiyle bazı katları dinamitle patlatılmasına rağmen ayakta kalmayı başaran Makedonya Kulesi, tarihi dokusuyla


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Roma İmparatorluğu döneminde kentin korunması için yapılan kalenin dört büyük surundan biri olan Makedonya Kulesi, arkeoloji müzesi olacak.
     Geçirdiği deprem ve yangının ardından kentin siluetini bozduğu gerekçesiyle 1953te belli katları dinamitle patlatıldığı iddia edilen, şimdilerde ise kentin ortasında binalar arasında kalan Makedonya Kulesi, müze olarak tarihe ışık tutacak.
     Edirne Valisi Hasan Duruer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Makedonya Kulesinin restorasyonu için Trakya Kalkınma Ajansına sunulan projenin kabul edildiğini söyledi.
     Duruer, projenin kulenin arkeoloji müzesi olması yönünde hazırlandığını ifade ederek, Amacımız tarihi mekan içinde kente bir arkeoloji müzesi kazandırmak. Bu konudaki proje çalışmaları sürüyor. Küçük objeler kulede, büyük objeler de surlarda sergilenecek. Projenin üç ayda tamamlanması planlanıyor diye konuştu.
    
     -Makedonya Kulesi-
    
     Araştırmacı-yazar Oral Onur, Edirne siluetinde önemli yeri olan Makedonya Kulesinin müze olarak oluşturulmasının kent mirasına sahip çıkma açısından önemli olduğunu söyledi.
     Edirne Kalesinin dört büyük burcundan Makedonya Kulesinin, Abdülhamit döneminde üzerine saat takılmasıyla Saatli Kule, Memleket Saati gibi isimlerle anıldığını anlatan Onur, şunları kaydetti:
     Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılan Edirne (Hadrianopolis) Kalesinin burçları, Bizanslılar zamanında yeniden düzenlenmiş ve Üç Şerefeli Camii yakınındaki burç, Makedonya Kulesi olarak anılmıştır. Daha sonra 1885te burcun üzerine dönemin valisi Hacı İzzet Paşa tarafından yapım masrafı belediye bütçesinden karşılanan ahşap kule yaptırılmıştır. Kuleye saat konulmasıyla saatli kule ve Memleket Saati isimleriyle anılmaya başlayan yapının ahşap kısmı, bir yangın sonucu yok olmuş daha sonra 1893te ahşap olan kısım tuğla ve taştan yeniden inşa edilmiştir.
     Onur, Neoklasik tarzıyla Osmanlı saat kulelerinin arasında en dikkat çekici Makedonya Kulesinin 1953teki depremde de zarar gördüğünü ifade etti.
    
     -Dinamitle yıkıldığı iddiası
    
     Kulenin kentin siluetine zarar verdiği gerekçesiyle dinamitle patlatılması iddiası da bazı kaynaklarda yer alıyor.
     İddiaya göre, 1953te Edirne Belediyesi, Makedonya Kulesinin kent siluetine zarar verip vermediği yönünde İstanbul Teknik Üniversitesinden rapor istedi. Rapor doğrultusunda, 6 Temmuz 1953te dönemin Belediye Başkanı Sabahattin Parsoy tarafından verilen emirle, kulenin bir kaç katı dinamitle yıkıldı.
     Kulenin dinamitle patlatılmasıyla ilgili bir başka bilgi de Yrd. Doç. Dr. Sinan Kocamanın kaleme aldığı Edirne Turizm Coğrafyası adlı kitapta yer alıyor. Kitapta, kulenin 1953te, Edirne depreminde zarar gören kısımlarının, tehlike arz ettiği gerekçesiyle dinamitle patlatıldığı bilgisine yer veriliyor.
     Kültür Bakanlığınca 1990 yılında kısmen restore edilen kulede, Edirne Valiliğince, arkeolog Şahin Yıldırımın başkanlığında 2002 ve 2003 yıllarında yapılan kazı çalışmalarında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait önemli bulgulara ulaşılmış ve kazı alanı Kentsel Arkeoloji Parkı olarak düzenlenerek ziyarete açılmıştı.
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Tarihe direnen Makedonya Kulesi müze olacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER