Termal Barajı 15 yıl aradan sonra

Termal Barajı 15 yıl aradan sonra faaliyete geçecek -Termal Belediye Başkanı Atik: -Son zamanlarda ilçemizde turizm kapasitesinin yükselmesi, suya olan ihtiyacının her geçen gün artması ve suyun gün geçtikçe azalması göletimize olan


YALOVA (A.A) - Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, ilçede 15 yıldır atıl durumda olan barajı, faaliyete geçireceklerini belirterek, Son zamanlarda ilçemizde turizm kapasitesinin yükselmesi, suya olan ihtiyacının her geçen gün artması ve suyun gün geçtikçe azalması, göletimize olan ihtiyacı artırdı dedi.
     Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terk edilmiş durumdaki eski Termal Barajını ilçeye yeniden kazandıracaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bu baraj ilçemizin en eski tesislerinden biridir. Termal, ilçe statüsünü kazanmadan önce bu baraj vardı. Burası Termal ve çevresindeki köylerin su ihtiyacını karşılayan tek barajdı. O zamanki kaplıca yönetiminin ve köylülerimizin çabasıyla kurulmuştu. Fakat bu baraj yaklaşık 15 yıldır kullanılmıyor. Adeta kaderine terk edilmiş durumda. Son zamanlarda ilçemizde turizm kapasitesinin yükselmesi, suya olan ihtiyacının her geçen gün artması ve suyun gün geçtikçe azalması göletimize olan ihtiyacı artırdı. Yıllarca kullanılmayan bu barajı faaliyete geçirmek bize nasip oldu.
     Devlet Su İşlerinin (DSİ) yardımlarıyla bu barajı en kısa zamanda işler hale getireceklerini belirten Atik, barajın tamamen çamur ve sazlıklarla dolu olduğunu, Kocaeli Devlet Su İşleri Bölge Şubesinden gelen ekipman desteğiyle temizleme çalışmalarına başladıklarını ifade etti.
     Barajın 1958 yılında doğal havzanın önü kapatılarak yapıldığını ancak şartların değişiklik arz ettiğini dile getiren Atik, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Bu barajla ilçemize önemli bir miktarda su kapasitesi kazandırmış olacağız. Burada esasında iki şey yapmış olacağız. Birincisi, tarihimize sahip çıkıp, baraja tekrardan işlevselliğini kazandırmak. İkincisi de içme suyu ihtiyacımızı ve sulama suyu ihtiyacımızı karşılamak. Böylece ileriye dönük önemli bir çalışma yapmış olacağız. Yaptığımız çalışmalarla barajın içinde birikmiş toprağı çıkartarak dip zemin yani kayalık zemine ulaşacağız. Bu kayalık zemine ulaşınca da kaliteli içme suyu elde etmiş olacağız. O günkü şartlar bugünkü şartlarla bir değil. Şimdi geldiğimiz yol yoktu o zaman burada. Teknik anlamda bugünkü beton makineleri ve hazır beton mevcut değildi. Büyüklerimiz bu barajı tamamen elle ve kendi imkanlarıyla yapmıştır. Onları buradan yad ediyorum. İmkanların en kısıtlı olduğu zamanlar da bu yapıyı yapmışlar.
    
     Muhabir: İsmail Ersan / Metin Aktaş
     Yayıncı: Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Termal Barajı 15 yıl aradan sonra Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER