Trabzondaki Ayasofya Müzesinin camiye çevrilmesi isteği

Trabzondaki Ayasofya Müzesinin camiye çevrilmesi isteği -KOBİDER Genel Başkanı Özgenç: Ayasofya, tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde tekrar restore edilerek camiye çevrilmeli


TRABZON (A.A) - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Trabzondaki Ayasofya Müzesinin tarihi dokusuna zarar verilmeyecek şekilde tekrar restore edilerek camiye çevrilmesini istedi.
     Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede ikisi İstanbulda olmak üzere Edirne, Kırklareli, İznik ve Trabzonda olmak üzere 6 Ayasofya Camisi bulunduğunu anımsattı.
     KOBİDER olarak bu tarihi miraslara sahip çıkmaya çalıştıklarını belirten Özgenç, Buranın hukuken vakıf olduğu biliniyor. Vakfın gayesi buranın cami olarak açık kalmasıdır. Bu sebeple vakıf edilen ibadethaneler müze olarak kullanılamaz ifadelerini kullandı.
     Vakıflar Genel Müdürlüğünün Bursanın İznik ilçesindeki Ayasofya Caminin ibadete açılması yönündeki kararıyla birlikte 90 yıl aradan sonra caminin ibadete açıldığını kaydeden Özgenç, şöyle devam etti:
     Trabzonda bulunan Ayasofya Cami amacından aykırı olarak kullanıldığından hüzünlüdür, gözü yaşlıdır. Bu nedenle herkese önemli bir görev düşmektedir. Ayasofya Caminin ibadete açılması adına gayret gösterilmesi ve bu amaçla düzenlenen faaliyetlerin olabildiğince desteklenmesi gerekmektedir. Fatih Sultan Mehmet, fethin sembolü olan Ayasofyanın kıyamete kadar cami olarak kalmasını bütün insanlığa emanet ve vasiyet etmiştir. Bu ülkeyi bize vatan yapanların emanetinin bugün müze olması bizleri derinden yaralamaktadır. Takriben 50 yıl önce müzeye çevrilen Ayasofyanın en kısa sürede cami olarak ibadete açılmasını istiyoruz.
     Sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin vakıf eserlerine sahip çıkması gerektiğini belirten Özgenç, şunları kaydetti:
     İstanbulu ve Trabzonu fetheden, vakfiyesini kuran, ilelebet açık olacak diyen Fatih Sultan Mehmetin yüzüne bakabilmek için vakfiyelerinin amacına uygun hale getirilmesi lazım. Trabzonun nadide birkaç tane eseri var. İster Ayasofya, ister Ayasofya Cami diyelim. 1250-1260 yıllarına ait, 7 asır önce kilise olduğu biliniyor. Fatih Sultan Mehmetin Trabzonu fethini takiben yapı, camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur. Ayasofya, tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde tekrar restore edilerek camiye çevrilmelidir.
     Trabzon Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yürütülen Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesine değinen Özgenç, kamulaştırma ve yıkım çalışmalarının büyük oranda tamamlandığını ve hazırlanan rekreasyon projesinin Anıtlar Kurulundan geçtiğini bildiklerini belirterek, Bu önemli proje hayata geçtiğinde Ayasofya cami olarak ibadete açılmalı dedi.
    
     Muhabir: Burak Altunöz
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Trabzondaki Ayasofya Müzesinin camiye çevrilmesi isteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER