Trabzondan ihracat yapılan ülke sayısı arttı

Trabzondan ihracat yapılan ülke sayısı arttı -DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: Trabzondan, 1 Ocak-26 Temmuz tarihleri arasında 97 ülkeye ihracat gerçekleştirildi


TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzondan, 1 Ocak-26 Temmuz tarihleri arasında 97 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.
     Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Trabzondan yapılan ihracatta ülke çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirterek, ülke çeşitliliğinde Uzakdoğu ülkelerinin ön plana çıktığını ifade etti.
     Bu kapsamda Trabzonlu ihracatçıların 2012 yılında ihraç pazarlarına Guatemala, Zambiya, Ekvator Ginesi, Senegal, Kamerun ve Vietnamı da eklediğine dikkati çeken Gürdoğan, şöyle devam etti:
     Ülkemizin önde gelen ihracatçı illeri arasında yer alan Trabzon, ihracat yapılan ülke sayısı açısından da ülkemizin önde gelen illeri arasında yer almaktadır. Trabzondan, 1 Ocak-26 Temmuz tarihleri arasında 97 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Trabzondan yakın komşu ülkelere ihraç edilen ürünler daha çok il dışından temin edilen ve il dışında üretilen ürünlerden oluşmasına rağmen, Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilen ürünler daha çok il içinde üretilen sanayi ürünlerinden oluşmaktadır.
     Gürdoğan, Trabzona olan yakınlığı açısından en önemli ihraç pazarları arasında yer alan Rusya Federasyonuna yönelik ihracatın Sochi Limanının kapatılması akabinde azalış trendini sürdürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:
     2011 yılı öncesi Trabzondan, Rusyanın Sochi Limanına tarifeli olarak çalışan 20ye yakın ro-ro ve feribot gemiler sayesinde anılan ülkeye yönelik ihracat önemli ivme kazanmıştı. Ancak bu limanın kapatılması ve alternatif olarak önerilen limanlarında ihraç yükü taşımalarına açılmaması nedeniyle, Trabzondan Rusya Federasyonuna yapılan ihracat olumsuz olarak etkilenmektedir. Bu konuda ihracatçıların en öncelikli beklentisi, yakınlık avantajına sahip olunan bu pazarın elimizden çıkmaması için Rusya Federasyonuna bölgeden ulaşımı sağlayacak denizyolu ve karayolu kapılarının ivedilikle açılmasının sağlanmasıdır. Kısa sürede açılması mümkün görülen Rusyaya karayolu ile geçişimizi sağlayacak Gürcistan üzeri Kazbegi-Lars-Verhni kapısının açılması için yetkililerce girişimlerde bulunulması ve önceki yıllarda olduğu gibi Trabzon Limanından denizyolu ile Rusya limanlarına ulaşımı sağlayacak en yakın limanlara tarifeli gemi seferlerinin bir an önce başlatılabilmesi yönünde Rus yetkililerle görüşmelerin yapılması, ihracatçılarımızca ivedilikle talep edilmektedir.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Trabzondan ihracat yapılan ülke sayısı arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER