Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu:

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Türkiyede kanser nedenli ölümlerin başında erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Türkiyede kanser nedenli ölümlerin başında erkeklerde akciğer kanserinin, kadınlarda ise meme kanserinin geldiğini bildirdi.
     Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin dünyada ve Türkiyedeki ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer aldığını, erken teşhis ile önlenebilen bir hastalık olduğunu belirtti.
     Görülme sıklığının giderek artması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 4 Şubatın Dünya Kanser Günü ilan edildiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     Kanserin belirtilerini bilmek, hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir. Bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına gelmez. Bu belirtiler, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, olağan dışı kanama, ben ve siğillerdeki değişiklikler olarak sayılabilir.
     Hamzaoğlu, Türkiyede kanser nedenli ölümlerinin başında erkeklerde akciğer kanserinin, kadınlarda ise meme kanserinin geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Müdürlüğümüz tarafından ilimiz Fatih Devlet Hastanesi binasında hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) 40-69 yaş arasında meme kanseri, 30-65 yaş arasında rahim ağzı (serviks) kanseri ve 50-70 yaş arasında da kolorektal kanserlerin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları uygulanmaktadır. Kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Kanserlerin yüzde 30-40ının potansiyel olarak önlenebilirliği söz konusudur. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite kanserler için risk faktörleridir. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile kansere yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir.
     Kanserin aynı zamanda kişinin hayat kalitesini düşüren, iş gücü kaybına uğratan, teşhis ve tedavi maliyeti yüksek olan bir hastalık olduğunu belirten Hamzaoğlu, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, kanser hastalığı ile ilgili toplumu bilgilendirmek ve erken teşhisin hayat kurtarabileceği bilincini yerleştirebilmek amacıyla çalışmalara yıl boyunca devam ettiklerini ifade etti.
    
     Muhabir: Meltem Yılmaz
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER