Tüketiciler Haftası

Tüketiciler Haftası -Gümüşhane Valisi Mayda: Tüketici haklarının korunmasında ilk koşul, tüketicilerin hak ve çıkarlarına yeterince sahip çıkmasıdır


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane etiket' title='Vali haberleri'>Valisi Yusuf Mayda, tüketici haklarının korunmasında ilk koşulun, tüketicilerin hak ve çıkarlarına sahip çıkması olduğunu belirtti.
     Vali Mayda, Tüketiciler Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüketici hakları ile ilgili Türkiyede geniş kapsamlı çalışmanın 8 Eylül 1995 yılında yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile yapıldığını, 6 Mart 2003 tarihinde çıkarılan 4822 sayılı kanunla önemli değişikliklerin yapıldığını anımsattı.
     Mayda, 15 Martın dünyada ve Türkiyede Tüketiciler Günü olarak kutlandığını anımsatarak, şöyle devam etti:
     Ülkemizde tüm tüketicilerin bilinçlenmesi yönünde son yıllarda olumlu gelişmeler yapılmıştır. Bu itibarla, tüketiciler öncelikle bir malı satın alırken mutlaka faturalarını veya satış fişlerini almalı, etiket fiyatı ile kasa fiyatını kontrol etmeli, garanti belgesi ile satılması zorunlu olan ürünlerin garanti belgesi ve kullanma kılavuzunun bulunmasına, ithal ürün ise kullanma kılavuzunun Türkçe olmasına, garanti belgelerinde Bakanlık onayının olmasına, satış esnasında garanti belgelerinin satıcı tarafından onaylanmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
     Kapıdan satışlara dikkat edilmesi, kanunda kapıdan satış olarak adlandırılan ve piyasada pazarlamacı olarak tabir edilen kişilerden alışveriş yapılması halinde önce kapıdan satış yetki belgesinin olup olmadığının sorulması gerektiğini vurgulayan Mayda, şunları kaydetti:
     7 gün içinde alışverişten cayma hakkının olduğuna dair bilgilerin yer aldığı satış sözleşmesini, kendi elleriyle günün tarihini ve ismini yazıp imzaladıktan sonra mutlaka sözleşmenin bir örneğini almaları, en önemlisi sözleşmenin okuduktan sonra imzalanması gerekmektedir. Çünkü bu tür satışlarda tüketicilerin malın teslim tarihinden itibaren 7 gün içinde hiçbir koşul öne sürmeksizin bu alışverişten vazgeçme hakkı bulunmaktadır. Cayma hakkının 7 gün içinde firmaya noter kanalıyla, iadeli taahhütlü posta veya elden imza karşılığı yapılması gerekmektedir. Tüketici haklarının korunmasında ilk koşul, tüketicilerin hak ve çıkarlarına yeterince sahip çıkmalarıdır.
     Vali Mayda, tüketici sorunlarıyla ilgili İl Hakem Heyetinin görev yaptığını ifade ederek, Gümüşhanede 2012 yılında Hakem Heyetine 725 şikayet geldiğini, bunların 535inin tüketici lehine, 120sinin tüketici aleyhine sonuçlandığını, 70inin ise inceleme aşamasında olduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Tüketiciler Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER