Türkiyeye gelen turist sayısı geçen yılı

Türkiyeye gelen turist sayısı geçen yılı geçti -Yılbaşından bu yana düşüş gösteren Türkiyeye gelen yabancı ziyaretçi sayısının ağustos ayında sağlanan yüzde 10a yakın artışla durduğu bildirildi


ANTALYA (A.A) - Yılbaşından bu yana düşüş gösteren Türkiyeye gelen yabancı ziyaretçi sayısının ağustos ayında sağlanan yüzde 10a yakın artışla durduğu bildirildi.
     Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinden (AKTOB), yapılan yazılı açıklamada, yılın ilk 8 ayı sonunda yabancı ziyaretçi sayısının 21 milyon 765 bin kişiye ulaştığı, Türkiyeye geçen yılın aynı döneminde ise 21 milyon 701 kişinin geldiği vurgulandı.
     Yılbaşından bu yana yabancı ziyaretçi sayısında düşüş eğiliminin ağustos ayında sağlanan yüzde 10a yakın artışla durduğuna dikkat çekilen açıklamada, geçen yıl Alman ve Rus pazarlarında bir önceki yıla göre yüzde 10 dolayında büyüme yakalayan Türkiyenin bu yılın 8 aylık döneminde Almanyada yüzde 5 dolayında büyüyerek 3,3 milyon bandına çıktığı, gerilemesi duran Rusya pazarında da yüzde 1e yakın artışla 2,6 milyona yaklaşıldığı ifade edildi.
     Avrupadaki kriz ve bir dizi faktörün de etkisiyle düşüşe geçen İngiltere pazarında 8 aylık dönemin iyi geçmediği dile getirilen açıklamada, pazarın 2011de olduğu gibi bu yıl da yüzde 5in üzerinde düşüş göstererek 1,7 milyona kadar gerilediği belirtildi. Açıklamada, Avrupadaki önemli pazarlardan Hollandanın 2011in yarısı kadar büyüme gösterebildiği, bu yıl 8 ayda yüzde 5 dolayında yükselen pazardan 923 bin kişinin geldiği kaydedildi.
     Sınır komşularla olan siyasi gerginliğin turizme yansımaya devam ettiği ifade edilen açıklamada, İran pazarının 8 aylık dönemde yüzde 32 düşerek 854 bine gerilediği, geçen yıl yüzde 13 büyüyen Suriye pazarının bu yıl yüzde 38 daralarak 400 binin altına indiği belirtildi.
     Bulgaristandan giriş yapanların sayısının yüzde 1e yakın gerileme gösterdiği, Yunanistandaki düşüşün ise yüzde 8 olarak gerçekleştiği dikkat çekilen açıklamada, öte yandan turistik olmayıp, genelde iş amaçlı girişlerin olduğu Gürcistandan gelenlerin sayısının yüzde 21 artış gösterdiği, bu pazarın turistik merkezlerden Antalyada yüzde 42, İzmirde yüzde 18 gerilerken, İstanbulda ancak yüzde 2 dolayında büyüdüğü vurgulandı.
     Irakın ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 40 dolayında büyüme yakaladığı belirtilen açıklamada, İsrail pazarında gerilemenin devam ettiği, pazarın bu yıl da yüzde 10 düşerek 55 bin dolayında kaldığı kaydedildi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Türkiyeye gelen turist sayısı geçen yılı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER