Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Çolak:

Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Çolak: -Bizce e-reçete, Sağlık Uygulama Tebliğine uygun olmalı. Tüm hekimlerin elektronik ortamda kaydı bulunmalı ve vatandaşların da ilacı aldığında mutlaka ya parmak izi ya da imza sirküleri ol


EDİRNE (A.A) - Türkiye Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, e-reçete sistemini desteklediklerini belirterek, Bizce e-reçete, Sağlık Uygulama Tebliğine uygun olmalı. Tüm hekimlerin elektronik ortamda kaydı bulunmalı ve vatandaşların da ilacı aldığında mutlaka ya parmak izi ya da imza sirküleri olmalı dedi.
     Erdoğan Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Eczacılar Birliği olarak e-reçete sistemini desteklediklerini, sistemin Eskişehirde pilot olarak uygulandığını söyledi. Mevcut uygulamanın bürokratik işlerle, eczacıları, sistemi yoracak şekilde işlediğini öne süren Çolak, şöyle konuştu:
     Özel hastanelerde elektronik reçete üretimi var, ancak hekimlerin kaydı, hekimlerin elektronik bilgisi sistemde yok. Elektronik reçete ortama atılıyor. Sağlık Uygulama Tebliğine uygun bir reçete üretimi söz konusu değil. Dolayısıyla bir çok sorun çıkıyor. Çıktı, hasta tarafından alınmıyor, ya da hastanın bu ilaçları aldığına yönelik bir belge yok. E-reçete, şu anda sorunlarla birlikte devam ediyor. Bu nedenle de 1 Temmuzda yürürlüğe girecek mi- Hep birlikte göreceğiz. Şu andaki uygulamalarla 1 Temmuzda yürürlüğe girebileceğini düşünmüyoruz.
     Sistemin pilot uygulamasında sorunlar yaşandığını ifade eden Çolak, şunları söyledi:
     Elektronik reçetenin faydası, havuza reçete atmak değil. Elektronik reçetenin faydası, Sağlık Uygulama Tebliği içerisinde reçete üretimini kolaylaştırmaya yarayan bir sistem olması lazım. Oysa sadece reçete üretimi yapıyor. Sağlık Uygulama Tebliğine ait herhangi bir ön süzgeçten geçmediği için sadece reçete üretimi oluyor. Burada da hekimlerin tümünün sistemde tanınırlığı, elektronik bilgileri, şifreleri yok. Dolayısıyla hekimin o hastanede çalıştığına dair bir bilgi de oluşmuyor. Bir tek reçete üretimi var. Kağıttan da bakabiliyorsunuz ancak hastanın elektronik ortamda reçete aldığına dair bir olgu söz konusu değil.
     Sistemin taraflarının da görüşü alınarak düzenlenmesinde yarar olduğunu söyleyen Çolak, Bizce e-reçete, Sağlık Uygulama Tebliğine uygun olmalı. Tüm hekimlerin elektronik ortamda kaydı bulunmalı ve vatandaşlarında ilacı aldığında da mutlak ya parmak izi ya da imza sirküleri olması lazım dedi.
     (RC-SFD)
<< Önceki Haber Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Çolak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER