Tuza Dikkat Haftası

Tuza Dikkat Haftası


KASTAMONU (A.A) - Türkiyedeki günlük tuz alımının diğer ülkelere göre daha fazla olduğu bildirildi.
     Halk Sağlığı Müdürlüğünce, 1-7 Şubat Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarının yaklaşık 5 gram iken Türkiyede bunun kişi başına yaklaşık 18 gram olduğunu belirtildi.
     Tuzun gereğinden fazlan alındığında kandaki miktarının arıttığını ve kişiyi susattığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Sonuçta su içme gereği duyarız. İçilen su ile birlikte fazla tuz, idrarla, terle dışarı atılır. Ancak böbreklerde bozukluk olursa tuz dışarı atılamaz. Kanda miktarı artar ve suyu da çekerek vücudun belirli yerlerinde ödem denilen şişkinlikler oluşturur. Aşırı terleyenlerde, ishalde ve günde 4 litreden fazla idrar çıkaranlarda tuz alımı artırılmalıdır.
     Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Aşırı tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olarak inmelerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Erdinç Aksoy
<< Önceki Haber Tuza Dikkat Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER