Ulusal Fenilketonüri Günü

Ulusal Fenilketonüri Günü -Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Uğur: -Fenilketonüri hastalığını önlemede başarıya ulaşılması için akraba evliliklerinin azaltılması ve gebelerin doğum öncesi izlemelerini yaptırmaları gerekmektedir


ZONGULDAK (A.A) - Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur, fenilketonüri hastalığını önlemede başarıya ulaşılması için akraba evliliklerinin azaltılması ve gebelerin doğum öncesi izlemelerini yaptırmaları gerektiğini bildirdi.
     Uğur, 1-7 Haziran Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Fenilketonüri rahatsızlığının anne ve babadan çocuğa geçen bir enzim eksikliği sonucu meydana geldiğini ve erken teşhis konulduğunda tedavisinin mümkün olduğunu belirtti.
     Yeni doğan bebeklerin taranmasının bu konuda önem kazandığını anlatan Uğur, şunları kaydetti:
     Ülkemizde sık görülen bu hastalık 4 bin bebekten birinde görülmektedir. Bu verilere göre Türkiyede yılda ortalama 400 bebek Fenilketonüri hastalığı tanısı almaktadır. Hastalık tedavi edilmez ise 5. ve 6. aylardan sonra çocuklarda zekadaki gerileme belirgin hale gelmektedir. Bu çocukların, akranlarından farklı olarak oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri gelişmemektedir.
     Fenilketonüri hastalığını önlemede başarıya ulaşılması için akraba evliliklerinin azaltılması, gebelerin doğum öncesi izlemelerini yaptırmaları gerekmektedir. Bebeğinizden aldıracağınız iki topuk kanı örneğini ihmal etmeyin. Erken tanı ile bu hastalığı önleyebilir ve bebeğinizde bu hastalıktan kaynaklanan zeka geriliği oluşumunu engelleyebilirsiniz.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Ulusal Fenilketonüri Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER