Uluslararası Nasreddin Hoca Çalışmaları Semineri

Uluslararası Nasreddin Hoca Çalışmaları Semineri -UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Oğuz: -"Bazı ülkelerde Efendi, Molla Nasreddin, Cuha diye anılan Nasreddin Hocaya, aynı espri ve ruh içinde sohbetlerin konusu, eleştiril


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehirde, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı, Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı iş birliğiyle Uluslararası Nasreddin Hoca Çalışmaları Semineri, düzenlendi.
     UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Öcal Oğuz, bir otelde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, Nasreddin Hoca fıkralarını anlatan, kuşaktan kuşağa aktaran, dünyanın farklı ülkelerinden gelen uzmanlarla bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Sudandan, Çine kadar 28 ülkeyi Nasreddin Hoca fıkraları etrafında, Türkiye Dünyası Kültür Başkenti ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Başkenti Eskişehirde bir araya getirmenin önemli olduğunu ifade eden Oğuz, şöyle konuştu:
     "Bu son derece eğlenceli bir etkinlik. Burada birbirimize fırka anlatarak kültürel mirasın korunmasına yönelik ne yapabiliriz tedbirini geçireceğiz. Bazı ülkelerde Efendi, Molla Nasreddin, Cuha diye anılan Nasreddin Hocaya, aynı espri ve ruh içinde sohbetlerin konusu, eleştirilerin malzemesi ve eğlencelerin bir enstrümanı olarak başvurmak önemlidir. Geleceğe ümit, mutluluk, huzur veren bir atmosferi o fıkralar etrafında yaratıyoruz. Dünyamızı yalnızlaştığı ve sanal dünyalarda mutlu olmaya çalıştığımız gerçeği göz önüne getirilirse, insanların salonlarda, kahvehanelerde, evlerde bir araya gelmeleri, son derece mutluluk vericidir. İletişim en temeli konuşmaktır. Söz olmasıydı, insan olmazdı.
     Oğuz, Nasreddin Hocanın, Eskişehirin Sivrihisar ilçesinin Hortu köyündeki kerpiç bir evde doğduğunu hatırlatarak, o evin restore edilerek ziyaretçilere açıldığını bildirdi.
     Nasreddin Hocanın, ilim irfan tahsil etmek üzere Akşehire gittiğini anımsatan Oğuz, "Bir rivayete göre orada ölmüştür, türbesi de oradadır. Bir başka rivayeti göre de Eskişehire tekrar buraya dönmüştür, Eskişehirde ölmüştür. Denilebilir ki nereden çıktı bu hikaye- Bunun tam benzeri bizim ülkede de var. Nasreddin Hocanın türbesi ve mezarı bizim orada da var. Böyle değer verilen yüzyıllar boyunca anlatılan kahramanlar her yere gidip yerleşirler ve her yerde yaşama imkanı bulurlar" dedi.
    
     -"Nasreddin Hoca, bizim açımızdan önemlidir"-
    
     Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir de Eskişehirin, dünyanın bugünkü şartlarına benzer şartlardan olduğu 13. ve 14. yüzyıllarda Türkiyedeki önemli şahsiyetlerin doğduğunu ve yaşadığını bir kent olduğunu vurguladı.
     Eskişehirdeki önemli şahsiyetlerin başından Yunus Emre ve Nasreddin Hoca geldiğine değinen Koçdemir, şunları kaydetti:
     "Nasreddin Hoca, bugün bizim açımızdan bir kaç nokta itibarıyla önemlidir. Bunlardan birisi müştereklerimizi bize hatırlatmasıdır. Neyi kaybettiğimizi ve uzağında kaldığımızı bize hatırlatmaktadır. Nasreddin Hoca, bugün dünyanın muhtelif yerlerinde farklı isimlendirmelerle varlığını sürdüren müşterek bir kültür unsurumuzdur. Nasreddin Hoca umudu diri tutmanın, sönen umudu yeşertmenin bir canlı örneği olarak bize güç ve cesaret vermektedir. Hadiselere nükte tarafından bakabilmeyi unuttuğumuz için anlaşabileceğimiz pek çok konuda birbirimizi kırıyoruz."
     Konuşmanın ardından Nasreddin Hoca Fırka Anlatı Geleneği uzmanlar tarafından tartışıldı.
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Uluslararası Nasreddin Hoca Çalışmaları Semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER