Üreticilere zirai ilaçlama uyarısı

Üreticilere zirai ilaçlama uyarısı -İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaçların arılara yönelik zararları konusunda üreticilere uyarıda bulundu


ADANA (A.A) - İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaçların arılara yönelik zararları konusunda üreticilere uyarıda bulundu.
     Açıklamada, meyve bahçelerinde mantar ve zararlı böceklere karşı kullanılan ilaç çeşitlerinin, arı kolonilerine zarar vererek ölümlerine neden olabileceği bildirildi.
     Hatalı ve tekniğine uygun olmadan kullanılan zirai ilaçların su kaynaklarını kirletmesi ve polen tozlarını olumsuz etkilemesi sonucu, çok sayıda ergin ve yavru arı ölümlerine neden olduğu belirtildi.
     Tarla ve bahçe üreticilere yapılan uyarıların bazıları şöyle:
     İlaçlamalar, bitkilerin çiçeklenme döneminde yapılmamalı, kullanma zorunluluğu varsa arılara daha az zararlı ilaçlar seçilmeli, mümkünse ilaçlama akşam saatlerinde yapılmalı, ilaç atık ve ambalajları uygun şekilde imha edilmeli. Üreticiler, ne zaman ilaçlama yapacağını ve hangi ilaçları kullanacağını ise 7 gün önceden Arıcılar Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirmeli.
    
     -Bal üreticileri de uyarıldı-
    
     Bal üretimi yapanların da arı kovanlarını ilaçlanan alanlardan uzak tutulması gerektiği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti:
     Kovanların bulunduğu alanlar, rüzgar almayan ve sel yataklarının dışında olmalı, zirai mücadele ilaçlaması yapılmayan ve ana yoldan uzak yerler tercih edilmeli. Gezginci arıcılık yapılacak bölge, bulaşıcı ve yayılıcı arı hastalık ve zararlılarından arındırılmış olmalı.
     Ayrıca, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin konu hakkında arıcılar ile tarla ve bahçe sahipleri arasında gerekli koordinasyonu sağlayarak arı ölümlerini asgariye indirmek için gerekli tedbirleri alacağı da bildirildi.
    
     Muhabir: İbrahim Erikan
     Yayıncı: Ali Güreli
<< Önceki Haber Üreticilere zirai ilaçlama uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER