Üst dişlerde ağrı sinüzit belirtisi olabilir

Üst dişlerde ağrı sinüzit belirtisi olabilir -Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Baykal: -Toplumda en fazla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan sinüzit, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtilerin dışın


İSTANBUL (A.A) - Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanı Opr. Dr. Bahadır Baykal, toplumda en fazla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan sinüzitin, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtilerin dışında üst dişlerde ağrı ile de kendini gösterebildiğini bildirdi.
     Baykal, yaptığı açıklamada, sinüslerin yüz ve kafa kemiklerinin içerisine yerleşmiş içi havalı boşluklar olduğunu söyledi. Baş ağrısı, burun akıntısı ve ateş gibi belirtilerin yeni başladığı klinik tablonun, akut sinüzit olduğunu kaydeden Baykal, Çoğu zaman farkında olmayız ama 10-15 günden beri sürmekte olan uzamış nezle hali aslında bir akut sinüzittir. Yıllarca tekrarlayan belirtilerle karşılaşıyorsak sinüzitin kronikleşmiş olduğu söylenebilir ifadelerini kullandı.
     Baykal, özellikle yanak sinüslerinin (maksiler sinüsler), konumları nedeniyle üst çene dişleri ile yakın ilişkide olduklarını belirterek, Toplumda en fazla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olan sinüzit, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtilerin dışında üst dişlerde ağrı ile de kendini gösterebiliyor görüşlerini dile getirdi.
     Bu bölgedeki dişlerden bazılarının köklerinin yanak sinüsünün içine girmiş olabileceğini kaydeden Baykal, aslında bu durumun herhangi bir soruna yol açmazken, bu dişlerin iltihaplandığı durumlarda veya diş çekimi sonrasında sinüzit gelişebileceğini kaydetti.
     Kökü yanak sinüsünün içinde olan bir dişin çekilmesi halinde sinüs boşluğu ile ağız içerisindeki kirli ortam arasında bağlantı olacağını kaydeden Baykal, Oroantral fistül olarak adlandırdığımız bu durumda ağızdaki bakteriler, sinüs içerisine giderler ve sinüzite yol açarlar. Bu açıklık fark edildiği anda kapatılmalıdır, aksi halde sık tekrarlayan sinüzit atakları olur görüşlerine yer verdi.
    
     -Tedavi amacıyla acı kavun suyu çekmek çok tehlikeli-
    
     Baykal, sinüzit tedavisi amacıyla burunaacı kavun suyu çekilmesinin alerjik şok ve ölüm riski doğurabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Maalesef ülkemizde pek çok konuda olduğu gibi sinüzit tedavisinde de alternatif uygulamalar adı altında yanlış şeyler yapılabiliyor. Mesela halk arasında acı kavun denilen bitkinin suyunun, burna uygulandığında, sinüziti tedavi ettiği iddia ediliyor. Acı kavun burun içindeki tüm dokuları kimyasal olarak yakmaktadır. Uygulama sonrası akan sıvı ise iltihap değil, kimyasal olarak yanmış dokulardır. Burun dokularını yakarak sinüzit tedavi edilemeyeceği gibi, acı kavuna bağlı alerjik şok ve ölüm riski olması bu bitkiyi oldukça tehlikeli yapıyor. Burun ve sinüs hastalıklarıyla yoğun olarak ilgilenen bir hekim olarak bu bitkinin kullanılmasını asla önermiyorum. Yani hastalarımız kaş yaparken göz çıkarma riskiyle de karşı karşıya kalabilirler. İlla ki bitkisel tedavi almak isteyen hastalara ise önerim ekinezya çayı olabilir.
     Çocukların daha sık viral üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Baykal, çocukların, sinüsleri henüz tam olarak kendilerini temizleyemedikleri için daha kolay sinüzite yakalanabildiklerini vurguladı. Baykal ayrıca, halk arasında geniz eti denilen adenoidin varlığının ve bazı anatomik koşulların da sinüzit oluşumuna zemin hazırlayabildiğini dile getirdi.
    
     Muhabir: Filiz Kınık
     Yayıncı: Neşat Ergül
<< Önceki Haber Üst dişlerde ağrı sinüzit belirtisi olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER