Van Kalesi kazıları başladı

Van Kalesi kazıları başladı -İstanbul Üniversitesi tarafından 2 yıldan bu yana devam eden arkeolojik kazı çalışmaları, bu yıl üç ayrı noktada 57si öğretim üyesi 120 kişilik ekiple başladı


VAN (A.A) - Van Kalesinde İstanbul Üniversitesi tarafından 2 yıldan bu yana devam eden arkeolojik kazı çalışmaları, bu yıl üç ayrı noktada 57si öğretim üyesi 120 kişilik ekiple başladı.
     Urartulara başkentlik yapan Van Kalesi ve kuzey bölümündeki höyükte 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları, bu yıl da devam ediyor.
     Kazılarla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Konyar, Van Kalesi ve çevresinin geçmişten bu yana önemli medeniyetlere beşiklik yaptığını belirtti.
     2010 yılında kalenin kuzey bölümündeki höyük alanında yaptıkları kazılarda Urartulara ait bir kompleksin ortaya çıkarıldığını anlatan Konyar, bu yıl hem kalede, hem höyük alanında hem de eski Van şehri olarak bilinen kalenin güney kesiminde çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
     Konyar, kalenin zirvesindeki kazılarda erken Urartu yapı kalıntılarının tespit edildiğini ve bir saray kalıntısı ile karşılaştıklarını bildirerek, Sarayın yanında ambar ve tapınaklar saptadık. Bu çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam ediyor. Çalışmalar devam ettikçe Van Kalesinin güzelliği de bizleri büyülemeye devam edecek dedi.
     Eski Van şehrindeki çalışmalarla ilgili bilgi veren Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Konyar ise eski Van şehrinin Rus işgali sonucu yakılıp yıkıldığını anımsatarak şunları kaydetti:
     Kazı öncesi eski şehirde mezar tarama, haritalama ve lazer taraması yaptık. Bu yıl için kendimize öncelikli bir alan belirledik. Ulu Cami ile Kızıl Cami arasındaki bölgede kazılara başladık. Yapılacak çalışma sonunda Ulu ve Kızıl camiler arasındaki cadde ve sokakları ortaya çıkarmış olacağız.
     Konyar, kazılar sonunda eski Van şehrinin yeniden ayağa kalkacağına değinerek, Geçmiş dönemdeki o atmosferi burada tekrar yaşatacağız diye konuştu.
    
     Muhabir: Ali İhsan Öztürk / Yahya Öylek
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Van Kalesi kazıları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER