Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası

Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası


KONYA (A.A) - Bulaşıcı Hastalık Kontrol Programları Şube Müdürü Dr.Levent Kartal, Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
     Kartal açıklamasında, Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası ile halkın verem hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti.
     Bebeklerde ve yaşlılarda da vücut direnci düştüğünden hastalanma risklerinin fazla olduğunu aktaran Kartal, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesinin hastalık belirtileri olarak sıralanabileceğini bildirdi.
     Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında tanı konulan hastaların 24 saat içinde Halk Sağlığı Müdürlüğüne bildirilmesinin gerekliliğini vurgulayan Kartal, şöyle devam etti:
     Toplum Sağlığı Merkezi verem birimlerinde (verem savaşı dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir. Veremin tedavisi standarttır. Hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının standart tedavisinde genellikle 2 ay 4 ilaçla ve 4 ay 2 ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar verem savaşı dispanserinden ücretsiz verilir.
     Dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri verem mikrobu ile enfekte olduğunu ve bu insanların yüzde 10 oranında yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacağını ifade eden Kartal, şunları kaydetti:
     Her yıl tahminen 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Dünyadaki verem olgularının yüzde 40ı Hindistan ve Çindedir. 2011 yılında dünya genelinde 1,4 milyon kişinin veremden ölüm olduğu hesaplanmıştır. Türkiyede yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. Türkiyenin 2011 yılı verem hastalığı görülme sıklığı yüz binde 24 ve ölüm hızı yüz binde 0,72dir. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikronun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Hastalığın gelişmesine yol açan vücut direncini düşüren hastalıklar ve etkenler vardır. AIDS, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara kullanımı ve diğer bazı ciddi kronik hastalıklar da vücut direncini düşürür.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER