Yaban hayvanlarının avlanması

Yaban hayvanlarının avlanması -Orman ve Su İşleri Şırnak Şube Müdürü Kalay: "Zaman zaman nesli tehlikede olan yaban hayvanlarının öldürüldüğü yönünde ihbar alıyor, bunları titizlikle değerlendiriyoruz"


ŞIRNAK (A.A) - Orman ve Su İşleri Şırnak Şube Müdürü Orhan Kalay, nesli tehlikede olan yaban hayvanlarının öldürüldüğü yönünde zaman zaman ihbar aldıklarını belirterek, bu ihbarları titizlikle değerlendirdiklerini söyledi.
     Kalay, yaptığı açıklamada, tüm yaban hayvanlarının av sezonu dışında, yaban keçisi gibi nesli tehlike altında bulunan hayvanların ise av sezonunda da avlanmasının yasak olduğunu bildirdi.
     Nesli tehlike altında olduğundan yaban keçisinin Orman ve Su İşleri Bakanlığınca koruma altına alındığını kaydeden Kalay, şöyle dedi:
     "Bu nedenle yaban keçisinin av sezonunda da avlanması yasak. Vatandaşlarımız bilinçsiz bir şekilde av sezonunu takip etmeden ellerine tüfek alıp zevk için hayvanları öldürebiliyor. Bu hayvanlar eti için de öldürülebiliyor. Müdürlüğümüze bağlı ekipler ve jandarma, bu usulsüzlükleri önlemeye çalışıyor. Zaman zaman nesli tehlikede olan yaban hayvanlarının öldürüldüğü yönünde ihbar alıyor, bunları titizlikle değerlendiriyoruz."
    
     -Uygulanan para cezaları-
    
     Kalay, bölgede bilinçsiz avlananlara ağır para cezaları uygulandığını belirtti.
     Yaban hayvanlarının avlanması halinde uygulanan cezalara da değinen Kalay, şöyle konuştu:
     "Koruma altında olan çizgili sırtlanın usulsüz bir şekilde vurulması halinde tazminat bedeli 35 bin lira. Yaban keçisinin avlanması halinde 14 bin lira, leoparın avlanması halinde ise para cezası 50 bin lira. Av sezonunda avlanılmasına izin verilen yaban hayvanlarının belirlenen limiti dışında veya avlanma izin kağıdı olmadan avlanılması durumu bize intikal etiği takdirde koruma ekibi olarak arazide tüfeklerine el koyma yetkimiz var. Ayrıca avlandığı yaban hayvanı başına tazminat talep ediyoruz. Usulsüz bir şekilde vurulmuş ise örneğin keklik başına 350 lira para cezası, bin 500 lira da idari para cezası var. Şu an av yasağı bulunduğundan tüm hayvanların vurulması yasak."
    
     Muhabir: Cafer Balık / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Yaban hayvanlarının avlanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER