Yalovada elyaf fabrikasındaki yangın

Yalovada elyaf fabrikasındaki yangın -Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yangınla ilgili ön değerlendirme raporunu açıkladı


YALOVA (A.A) - Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Şye ait elyaf fabrikasındaki yangının etkileriyle ilgili ön değerlendirme raporunu açıkladı.
     Müdürlüğün internet sayfasından duyurulan raporda, fabrikada 27 Ocak Pazar günü meydana gelen yangınla ilgili rapor kapsamında, Akrilik fabrikasının deposunda çıkan yangın sırasında açığa çıkan emisyonların tesisin bulunduğu bölgedeki atmosfer, toprak, bitki, yüzeysel sular ve yer altı sularına muhtemel olumsuz etkilerinin belirlenmesi amacıyla tüm bu ekosistemlerde örnekleme çalışması gerçekleştirildiği belirtildi.
     Raporda, şunlar kaydedildi:
     Örnekleme noktaları, yangının başladığı saatten itibaren bölgedeki hakim rüzgar yönleri ve hızları dikkate alınarak belirlenmiştir. Buna göre, yangından rüzgarın da etkisiyle etkilenmesi muhtemel bölgeler tespit edilmiştir. Böylece, tesisten yaklaşık 26 kilometre mesafede bulunan yerleşim bölgeleri, kırsal kesim ve yüzeysel sulardan oluşan kapsamlı bir örnekleme bölgesi oluşturulmuştur. Toplam 8 ayrı noktadan, hava, toprak, bitki ve su örnekleri analizi yapılmak üzere toplanmıştır. Örnekleme noktaları, Taşköprü, Kılıç, Kabaklı, Gacık, Termal, Çiftlikköy, Tavşanlı ve Aksa fabrikasıdır.
     Aksa Akrilik Sanayi A.Şye ait akrilik elyaf deposunda çıkan yangın sonrasında 4 Şubat 2013 tarihinde 8 ayrı noktada örneklenen hava numunelerinde analizi yapılan HCN konsantrasyonunun 0,69 mg/metreküp olarak tespit edildiği belirtilen raporda, Ölçülen bu değer, insan sağlığını olumsuz etkileyebilecek sınır değerlerin altında bulunmuştur. Dolayısıyla, Aksa Akrilik yangını sonucunda atmosfere yayılması muhtemel HCN seviyesi bölgede yaşayan insanlar için herhangi bir olumsuz sağlık riski oluşturmamaktadır denildi.
     İçme suyu, bitki, toprak üzerindeki etkilere de değinilen raporda, şu bilgilere yer verildi:
     Söz konusu 7 adet su kaynağında 8 adet kimyasal parametrenin analiz çalışması gerçekleştirilmiştir. Söz konusu tüm parametrelerin analiz sonuçlarının ülkemizdeki mevcut içme suyu limit değerlerinin altında kaldığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak 7 adet ölçüm noktasındaki içme suyu kaynaklarından alınan numunelerde yapılan 8 adet parametrenin analiz sonuçlarının ülkemizdeki ve Amerikadaki yönetmelik limitlerinin altında kaldığı tespit edilmiştir.
     Alanda incelenen bitki numunelerinin hiçbirinde Formaldehit ve Akrilamite rastlanmamış olup, yangın sonucu ortaya çıkma ihtimali olan Formaldehit ve Akrilamite bağlı bir kirlenme tespit edilmemiştir.
     İnceleme yapılan alandaki toprakların pHsı normal değerler arasındadır. Yangın bölgesinde ölçülen siyanür konsantrasyonlarının toprakta herhangi bir toksik etki yapmayacağı tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre incelenen toprak örneklerinde Formaldehite rastlanmamıştır. Akrilamit, bir numune dışında hiçbir toprak örneğinde tespit edilememiştir.
     Ön raporla ilgili, detaylı bilgilerin Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün internet sitesinde yer aldığı bildirildi.
    
     Muhabir: İsmail Ersan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yalovada elyaf fabrikasındaki yangın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER