Yapılarda beton kullanımı

Yapılarda beton kullanımı -İMO Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ün: TOKİnin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır


DENİZLİ (A.A) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, binaların yapımında kullanılması gereken en düşük beton sınıfının C30 olduğunu vurgulayarak, TOKİ, yaptığı konut binalarında hala C20 projelendirmesi yapmaya devam etmektedir dedi
     Ün, gazetecilere yaptığı açıklamada, binaların yapıldığı andan itibaren olası bir depreme dayanıklı olması ve bu dayanıklılığını servis ömrü boyunca koruyabilmesi gerektiğini belirtti.
     Yapıldığı anda depreme son derece dayanıklı olabilen binaların yıllar içerisinde bu dayanımlarını kaybettiklerine dikkat çeken Ün, şöyle konuştu:
     Tüm dünyada kamunun kullandığı binaların servis ömrü 50 yıl olarak kabul edilir. Ülkemizde de bu konu ile ilgili standart, 2002 yılının Nisan ayında TS EN 206-1 Beton- Bölüm 1: Özellik, Performans, İmalat ve Uygunluk adı altında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu standart beton ve betonarme yapıların servis ömrü boyunca herhangi bir bozulmaya uğramaması için alınması gerekli önlemleri ve sağlanması gereken en düşük koşulları belirtmektedir. Bu standartta yapılarımızın maruz kalabilecekleri çevresel etkiler sınıflandırılmaktadır. Bunlar sülfat etkisi, donma çözülme etkisi, aşınma etkisi ve benzeri mekanik ve kimyasal etkilerdir. Bu standart incelendiğinde binalarımızın yapımında kullanılması gereken en düşük beton sınıfı C30 olmaktadır. TOKİnin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Yapılarda beton kullanımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER