"Yöreye özgü peynir kültürleri tescillenmeli"


Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, yöreye özgü peynir kültürünün mevcut envanterinin mutlaka kamu tarafından tescillenmesi gerektiğini söyledi.

Balkanlarda eski kaşarın bir kilosunun 50 Euro'dan satıldığını, ABD ve gelişmiş ülkelerde peynir fiyatlarının ülkemiz şartlarına göre astronomik olduğunu belirten Yıldız, potansiyel zenginliklerin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sakarya Veteriner Odası Başkanı, bu topraklarda binlerce yılda oluşmuş bir süt kültürü olduğunu, süt kültürünün varlığına bağlı olarak birde peynir kültürü olduğuna dikkat çekti. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peynir kültürümüzün mevcut envanteri ,mutlaka kamu tarafından tescillenmelidir. Tescillendikten sonra ülke içinde ve de dışında gerekli tanıtımlar yapıldıktan sonra halka arz edilmelidir. Sunumlar ,süper marketlerin ya da köşedeki bakkalın bir rafında olmamalıdır. Bu işe çok ciddi özenli yaklaşılmalı; gerek sergileme, gerekse pazarlama tekniğinin tüm unsurları kullanılmalıdır. Peynir çeşitlerinin içinde olacağı süt ,süt ürünleri süper marketleri kurulmalıdır. Bu konuya öncelikle ,bölgedeki süt birlikleri ,damızlık birlikleri el atmalı, paralelinde yatırımcı vatandaşlarımız, pazarın karlılık payını görünce çok ciddi yatırımlar yapacaklarına inanıyorum."

Balkanlarda, Arnavutluk'ta eski kaşarın bir kilosunun 50 Euro'dan satıldığını anlatan Yıldız, "Gelişmiş Avrupa ülkelerinde ve ABD'de bu tip peynirlerin fiyatı ülkemiz şartlarına göre astronomiktir. Süt aynı süt, yapılış teknikleri farklıdır. Bu tip peynirlerde endüstriyel yaklaşmalı, ihracat imkanları araştırılmalıdır.Ülkemizde zaman zaman oluşacak üretim fazlası bu yolla telafi edilmelidir. Binlerce senede oluşan potansiyel zenginliklerimizi artık değerlendirme zamanı geldi, geçiyor. Peynir ile ilgili araştırma yapan enstitüler kurulmalı, gelecek nesillere bu değerler artırılarak aktarmak zorundayız. Ülkemize yerli,yabancı turistler ziyaret ettiği zaman bu değerli, otantik lezzetleri tatmalı, ülkelerine ,dostlarına götürmeli onlarında tatmalarını sağlamalılar. Yurt dışında çıkanlar, özellikle Hollanda'da bu tip işletmeleri görmüşlerdir. Sütün üretimden sofraya kadar geçen safhaları , gelen ziyaretçilere tüm aşamaları görsel isterlerse uygulamalı olarak göstermektedirler. Bu uygulamalar ülkemizde yapıldığı zaman yeni bir iş kolu yeni istihdam demektir. Bu iş kolu ile kurulacak zincirleme işletmelerde binlerce kişi istihdam edilebilinir. İşsizliğe bir nebze olsun çare olur.Turizm bölgelerinde ise ,bu işletmeler yeni alış veriş merkezleri yeni cazibe merkezlerine dönüşmelerine yol açar. Yatırımcıları göreve çağırıyorum. Ülkemize bu tip yatırımlar, istihdamın yanında ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak. Ayrıca ülke kalkınmasına olan katkısı yadsınamaz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Yöreye özgü peynir kültürleri tescillenmeli" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER