Yukarı Karabağ'da sıcak çatışma: Sarkisyan işgalı itiraf etti


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde dünya gündemi Suriye ve Ukrayna sorunlarına kilitlenmişken, Ermenistan ve Azerbaycan arasında Yukarı Karabağ çevresinde çıkan çatışmalarda 3 Azerbaycan askeri şehit olurken, 7 Ermenistan askeri de öldü.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ermenistan'ın işgal ettiği Yukarı Karabağ'ın Ermenistan toprağı olduğunu iddia etti ve ilk kez bölgenin "işgal" edildiğini kabul etmiş oldu. Sarkisyan'a göre Yukarı Karabağ'ın çevresinde bulunan 7 kent de Ermenistan'a ait.

Erivan bugüne kadar Yukarı Karabağ'da bağımsız bir devlet kurmak isteyen Yukarı Karabağlı Ermeni halkının ayrılıkçı hareketi olarak tanımlıyordu. Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Yukarı Karabağ'ı bugüne kadar Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Azerbaycan'a tehdit ifadelerinde bulunan Sarkisyan, harekete geçeceklerini ve cezalandırıcı tedbirler alacaklarını söyledi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada önceki gün cephe hattında başlayan çatışmalarda Ermenistan ordusunun Azerbaycan mevzilerine saldırdığı, ağır ve kanlı çatışmaların yaşandığı kaydedildi. Havan topları ile ilk saldırının Ermenistan tarafından yapıldığı ve 3 Azeri askerin şehit olduğu belirtiliyor. Azerbaycan'ın karşılık vermesi üzerine de 7 Ermeni askeri öldü.

Azerbaycan açıklamasında cephe hattında tüm kontrolün sağlandığı, düşmanın tüm girişimlerine karşı ağır silahlarla karşılık verileceği kaydedildi.

Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan toprakları içinde yer alan Yukarı Karabağ 1980'li yıllardan itibaren Ermenistan'la tartışma konusu oldu. 1991-1994'de yaşanan savaşta 30 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 1 milyon Azeri de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Mayıs 1994'de sağlanan ateşkese rağmen, henüz barış anlaşması imzalanamadı. Sınır hattında yaşanan ihlaller nedeni ile tansiyon giderek yükseliyor.itiraf-etti-1897276.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Yukarı Karabağ'da sıcak çatışma: Sarkisyan işgalı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER