E-Nabız skandalını ifşa eden personelin başına gelmeyen kalmadı: Bakanlıkta alıkonma, şiddet...
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ekim 10 2024
Paylaş
X Post
Sağlık verilerinin kayıtlı bulunduğu e-Nabız uygulamasının Katar’a satıldığını ifşa eden şirket ve Sağlık Bakanlığı danışmalarına, geçen yıl bakan yardımcısı Şuayip Birinci tarafından dava açıldı. Davadan tüm sanıklar beraat ederken, bakanlık danışmanlarının maruz bırakıldığı baskı, tehdit ve bakanlıkta alıkonulma skandalı ortaya çıktı.
Türk vatandaşlarının sağlık verilerinin kayıtlı olduğu e-Nabız uygulamasının Katar’a satıldığı iddiası, geçen yıl uzun süre gündemden düşmemişti. Olay, uygulamayı ilk tasarlayan şirket olan Bilbest adlı firmanın, sistemi devam ettiren "Tiga" firmasından “e-Nabız uygulamasını Katar’a kendi mülkiyetindeymiş gibi satması” nedeniyle şikayetçi olmasıyla duyuldu.
Bilbest'in, Tiga ile yakınlığı dolayısıyla Sağlık Bakanlığını da suçlamasının ardından bakanlığın uluslararası danışmanlığını yapan Umut Elmas, Tiga aleyhinde bir sosyal medya paylaşımı yapınca silmesi istendi, silmeyince de işine son verildi. Bakan yardımcısı Şuayip Birinci de, Elmas’ın da aralarında olduğu bakanlık danışmanları ve Bilbest hakkında, “ihaleye fesat ve rüşvet” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu, bunun üzerine dava da açıldı.
'SATIŞI DEŞİFRE ETTİK DİYE İNTİKAM ALDILAR'
Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, olaydaki son durumla ilgili bir yazı kaleme aldı. Gerekçeli kararı inceleyen Terkoğlu'nun aktardığına göre; Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen mayıs ayında, sağlık bakan yardımcısının şikâyetiyle başlayan davada, danışmanlar hakkında beraat kararı verdi. Sanıklar, e-Nabız uygulamasının Katar’a satılmasının deşifre edilmesi nedeniyle kendilerinden intikam alındığını, bu nedenle de haklarında böyle bir kumpas davası açıldığını söyledi. Mahkeme de beraat kararında bu ifadelere yer verdi.
'TÜRKİYE'DE EKMEK YEDİRMEYİZ DEDİLER'
Terkoğlu'nun ulaştığı Umut Elmas, “2022 yılı içerisinde e-Nabız projesinin eski AKP gençlik kolları MKYK üyesi ve Ar-Ge başkanı olan Adem Ali Yılmaz’a ait TİGA isimli şirket tarafından Katar’a 100 Milyon dolar civarında bir bedelle satıldığını öğrendim. Ben de 6 Ağustos 2022 tarihinde şirketi sorgulayan bir tweet paylaştım" diye konuştu.
Elmas, mahkeme sürecini ise şöyle anlattı:
</
</
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.15 Temmuz duruşmasında şok iddialar: TOMA’lara benzin doldurulmuş, Genelkurmay hedef alınmış2.Lavrov’dan Arap büyükelçilere sert yanıt: “ABD ve İsrail’i hiç kınadınız mı?”3.İran’ın füzesi sonrası Ankara’da diplomatik kriz: Büyükelçi Dışişleri’ne çağrıldı4.Silivri’de İmamoğlu davasında gergin anlar: Savcıyla tartıştı, salondan çıkarıldı5.Halkbank davasında kritik dönemeç: ABD ile “ertelenmiş kovuşturma” anlaşması
6.Samanyoluhaber.com Patreon desteklerinizi bekliyor7.Rüşvet ve yolsuzlukla gündeme gelmişti: Eski DHMİ bürokratı Cemil Acar tahliye edildi8.Kuran'ı karşılama ve anlama ayı9.Geleceği Sofrada İnşa Etmek: Wilhelmstadt Okullarında Dinleri Buluşturan İftar10.ABD’den dikkat çeken Tayvan uyarısı: Çin işgali için kritik tarih 2027

ABDULLAH AYMAZ

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ARİF ASALIOĞLU

HÜSEYİN ODABAŞI

KADİR GÜRCAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

15 Temmuz duruşmasında şok iddialar: TOMA’lara ben...

Lavrov’dan Arap büyükelçilere sert yanıt: “ABD ve ...

İran’ın füzesi sonrası Ankara’da diplomatik kriz: ...

Silivri’de İmamoğlu davasında gergin anlar: Savcıy...

Halkbank davasında kritik dönemeç: ABD ile “ertele...







