Şanlıurfa'da 5,4 büyüklüğünde deprem; çevre illerden de hissedildi

Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde saat 10.40'da AFAD'ın verilerine göre 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin büyüklüğünü 5,5 olarak açıkladığı deprem, çevre illerden de hissedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Karaköprü olan 5,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, yerin 7,39 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi.
Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5,8 olarak açıkladı. Daha sonra revize yapılarak depremin büyüklüğü 5,5 olarak kaydedildi. Kandilli'den yapılan açıklamada, Pınarbaşı merkezli depremin 5.4 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirtildi.
Deprem, Şanlıurfa’nın yanı sıra Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ ve Mardin’de de hissedildi.
Ekipler, depremin herhangi bir olumsuzluğa yol açıp açmadığının tespiti için saha taraması başlattı.
İçişleri Bakanı Çiftçi: Tüm ekipler sahada
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sosyal medya hesabından depreme ilişkin açıklama yaptı. Çiftçi, şunları kaydetti:
"Şanlıurfa ilimizin Karaköprü ilçesinde, saat 10.40'ta 5,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve deprem Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman’da da hissedilmiştir.
AFAD, Mülki İdare Amirlerimiz ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına derhal başlamıştır.
Gelişmeleri takip ediyoruz.
Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.
Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."
Şanlıurfa Valisi Şıldak: Şu an için herhangi bir can kaybı ve yıkım söz konusu değil
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yaptığı açıklamada, herkese geçmiş olsun dileklerini ileterek, "Sahada yapılan ilk incelemede, şu an için herhangi bir can kaybı ve yıkım söz konusu değil. Herkese geçmiş olsun. Sahadaki tarama çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
Okullar tatil edildi
Şanlıurfa’daki 5.4 büyüklüğündeki deprem sonrası eğitim-öğretime, bugün 1 gün süre ile ara verildi. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Deprem nedeniyle ilimizdeki bütün eğitim kurumları ile kreş ve gündüz bakımevlerinde eğitim öğretim faaliyetlerine 24.09.2026 Perşembe günü ara verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Belediyeden açıklama
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Merkez üssü Şanlıurfa - Pınarbaşı olan 5.4 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim şehrimizi ve ülkemizi her türlü afetten korusun. Geçmiş olsun Şanlıurfa" ifadelerine yer verildi.
Bakan Kurum: Her ihbarı değerlendiriyoruz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Şu an itibarıyla herhangi bir olumsuz durum olmamakla birlikte il müdürlüğü ekiplerimiz sahada çalışmalarına başladı. Her ihbarı değerlendiriyor, gelişmeleri takip ediyoruz" dedi.
Prof. Dr. Bektaş: Levha içindeki faylar da aktif olabilir ve yıkıcı depremler üretebilir
Jeoloji Profesörü Osman Bektaş, depreme ilişkin sosyal medya hesabından "Şanlıurfa M5,5 depremi ne anlatıyor?" sorusunu yanıtladı. Prof. Dr. Bektaş, şunları kaydetti:
"Bu deprem, ana levha sınırından uzakta gelişen bir levha içi deprem niteliğinde değerlendirilebilir. Levha içindeki faylar da aktif olabilir ve yıkıcı depremler üretebilir. Bu nedenle deprem tehlikesini yalnızca büyük faylarla sınırlamamak gerekir. Türkiye’nin tamamı deprem tehlikesi taşıyan bir ülkedir. Panik değil; deprem bilinci, sağlam yapı ve hazırlık en doğru yaklaşımımız olmalıdır."
Prof. Dr. Tüysüz Bozova Fayı'na dikkat çekti
Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin 6 Şubat depremlerini oluşturan faylardan farklı bir fay üzerinde meydana geldiğini belirterek Bozova Fayı’na dikkat çekti. Daha büyük bir deprem beklentisi olmadığını belirten Tüysüz, “Bozova fayı en azından 60-70 kilometrelik kısmı aktif olan ve geçmişte de deprem üretmiş. Bir bütün olarak düşünüldüğünde oldukça daha uzun 100 kilometrenin üzerine çıkan bir fay sistemi. Tabii böyle bir fayın büyük bir deprem yaratması beklenir. Bunun bugün ya da yarın olacağı anlamına gelmez" dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

HÜSEYİN ODABAŞI

Adalar'da Siyasi Kriz: Parti Kararına Uymayan 3 CH...

AKP’li Vekilin "Öcalan'a Teşekkür" Açıklamasını Ha...

Piyasaları Sarsan Fon Vurgununda Yeni Dalga: Holdi...

Dilovası Katliamı Davasında Belediye İncelemesi: R...

Kozinoğlu Soruşturmasında Şok Tutuklama: Bayram Öz...






