Sel felaketinde acı bilanço: Ölü sayısı 469'a ulaştı, yüzlerce insan hala kayıp

Nepal'in Çin sınırına yakın Rasuwa bölgesi ve çevresinde meydana gelen yıkıcı sel felaketinde can kaybı 469'a yükseldi. Kathmandu Post'un Nepal emniyet kaynaklarına dayandırdığı resmi açıklamada, azgın sel sularına kapılan yüzlerce kişiyi arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor. Bölgedeki sismik hareketliliğin deprem değil, devasa bir buzul çökmesi olduğu netleşirken, komşu Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde de yüzlerce kayıp ihbarı yapıldı.
ULAŞIM TAMAMEN KOPTU
Gerçek Gündem'de yer alan habere göre bölgede etkili olan sel ve çamur akıntıları, yerleşim yerlerini haritadan sildi. Nepalli yetkililer, sel sularının ve heyelanların düzinelerce köprüyü yıktığını, ana arterler dahil yolların tamamen kullanılamaz hale geldiğini bildirdi.
Kara ulaşımının kopması sebebiyle arama kurtarma operasyonları ve insani yardım faaliyetleri askeri helikopterlerle havadan yürütülüyor. Associated Press (AP) ajansına konuşan yetkililer, mahsur kalan ya da kaybolanlar arasında yabancı turistlerin de bulunduğunu ve toplam kayıp sayısının 1300'ü aştığını vurguladı.
FELAKET ÇİN'E SIÇRADI
Nepal'i vuran doğal afet, sınırın diğer tarafındaki Çin topraklarında da büyük bir krize yol açtı. Alınan bilgilere göre, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi sınırları içinde şu ana kadar 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Bölgede 558 kişiden ise hiçbir haber alınamadığı ve Çinli arama kurtarma ekiplerinin de teyakkuza geçirildiği öğrenildi.
DEPREM DEĞİL, KÜRESEL ISINMANIN TETİKLEDİĞİ BUZUL ÇÖKMESİ
Felaketin arkasındaki korkunç bilimsel gerçek ise uzmanların raporlarıyla ortaya çıktı. İlk etapta bölgede 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyuran ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), verilerini güncelleyerek sismik hareketin kaynağının aslında devasa bir buzul çökmesi olduğunu açıkladı.
Katmandu merkezli Uluslararası Dağlık Kalkınma Merkezi uzmanları da dağlık alandan kopan devasa buzul kütlelerinin tetiklediği çığın, nehir yataklarını taşırarak bu mega sele yol açtığını doğruladı. Uzmanlar, iklim krizinin dağlık bölgelerdeki bu tür ani çöküşleri artırdığı konusunda uyardı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

Aydın'da 'Erdoğan'a Hakaret' Tutuklaması: 26 Yaşın...

‘Netanyahu, Erdoğan…’ demişti: Timothy Ash hakkınd...

Müzik Dünyasında Soruşturma Depremi: Hypers Ajans ...

İmamoğlu Tepkisine İfadesiz Ceza: Ahmet Gümüş’ün E...

Esenler Belediyesi'nden 'Banker Kasım'a 53 Milyon ...






