Tutuklama tedbir olmaktan çıktı: Cezaevlerinde tutuklu sayısı 70 bini aştı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Eylül 6 2026
Paylaş
X Post
Kanun’da ‘tedbir’ olarak tanımlanan tutuklamanın cezalandırma aracına dönüştürüldüğü eleştirilerinin haklılığı ortaya konuldu. 2023'te 38 bin olan tutuklu sayısı, 1 Eylül 2026 itibarıyla 70 bin 693’e ulaştı.
Tutuklama tedbir olmaktan çıktı: Cezaevlerinde tutuklu sayısı 70 bini aştı

Adalet sisteminde en çok tartışılan konulardan biri olan tutuklama uygulamasının, yasal tanımının aksine bir cezalandırma aracına dönüştüğü yönündeki eleştiriler verilere yansıdı. BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin’in Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine dayandırarak hazırladığı habere göre, cezaevlerindeki tutuklu sayısı 1 Eylül 2026 itibarıyla 70 bin 693’e ulaştı.

Bir Ayda 5 Binden Fazla Yeni Tutuklama

Verilere göre, 1 Ağustos 2026 ile 1 Eylül 2026 tarihleri arasında cezaevlerine 5 bin 466 yeni tutuklu eklendi. Ağustos ayında 65 bin 227 olan tutuklu sayısı, bir ay içinde yaşanan bu artışla 70 bin sınırını geride bıraktı. 2023 yılında 38 bin seviyesinde olan tutuklu sayısındaki bu hızlı yükseliş, cezaevlerindeki yoğunluğu da artırdı.

Toplam Nüfus 434 Bin Aştı

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelindeki cezaevlerinin toplam nüfusu 434 bin 681 olarak kayıtlara geçti. Bu toplam nüfusun 363 bin 988’ini kesinleşmiş cezası bulunan hükümlüler, 70 bin 693’ünü ise yargılaması devam eden tutuklular oluşturuyor.

"Tedbir Yerine Cezalandırma" Eleştirisi

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 102’nci maddesi uyarınca tutuklamanın yalnızca kuvvetli suç şüphesi, kaçma veya delil karartma ihtimali durumlarında başvurulabilecek geçici bir "koruma tedbiri" olduğu, bir ceza niteliği taşımadığı hatırlatıldı. Ancak aralarında gazeteciler, muhalefet belediye başkanları ve uzun süredir iddianame bekleyen isimlerin de bulunduğu tablo karşısında, uygulamanın hukuki bir tedbir olmaktan uzaklaşarak bir cezalandırma yöntemine dönüştürüldüğü vurgulandı.