Yeni Parti'den Meclis üyelerine tehdit iddiası: 'İBB'ye el koymak için harekete geçildi'

⏱ Okuma Süresi 5 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ekim 5 2026
Paylaş
X Post
Yeni Parti İstanbul Milletvekili Karabat, İBB Meclisi'ndeki çoğunluğu ele geçirmek amacıyla CHP'li meclis üyelerine yönelik organize bir baskı kurulduğunu öne sürdü. Kendilerini iktidar veya savcılarla irtibatlı gibi gösteren şahısların meclis üyelerinin evlerine kadar gittiğini belirten Karabat, "Seni alabilirler, AK Parti'ye geçersen dosyan kapanır diyerek şantaj yapıyorlar. Savcılara sesleniyorum; adınızı kullanarak milleti tehdit eden bu kişileri takip edin ve derhal işlem yapın" dedi.
Yeni Parti'den Meclis üyelerine tehdit iddiası: 'İBB'ye el koymak için harekete geçildi'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilçe belediyelerine yönelik operasyonlar ile siyasetteki transfer hareketliliği tartışılmaya devam ederken, Halk TV’de Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu programa konuk olan Yeni Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat çok konuşulacak iddialarda bulundu. İBB Meclisi'ndeki dengeleri değiştirmek için sistematik bir kurgunun işletildiğini savunan Karabat, CHP Meclis Grubu Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın "belediyelere yönelik hamlelerin nihai hedefinin İBB Meclisi'nde çoğunluk sağlamak olduğu" yönündeki tespitlerine tamamen katıldığını ve Meclis aritmetiğindeki makasın bilinçli müdahalelerle daraltıldığını söyledi.


Seçimlerin hemen ardından İBB Meclisi'nde CHP ile Cumhur İttifakı arasındaki üye farkının 50'nin üzerinde olduğunu hatırlatan Karabat, operasyonlar ve transferler sonucunda bu farkın 12 sandalyeye kadar gerilediğini belirtti. Yaşanan sürecin yalnızca adli operasyonlardan ibaret olmadığını vurgulayan Karabat, perde arkasında yürütülen gayriresmî temasların Türk demokrasisi adına utanç verici bir tablo oluşturduğunu dile getirdi.


"KANITLI SÖYLÜYORUM: EVLERİNE KADAR GİDİP TEHDİT EDİYORLAR"

Karar'da yer alan habere göre İBB Meclisi üyelerinin doğrudan hedef alındığını ve bu durumun somut belgelere dayandığını ifade eden Özgür Karabat, baskıların boyutunu canlı yayında ayrıntılarıyla anlattı. Kendilerini AK Parti adına görevli veya yargı makamlarıyla ilişkili gibi gösteren bazı aracı odakların sahaya sürüldüğünü belirten Karabat, meclis üyelerinin sadece telefonla aranmadığını, doğrudan ikametlerine gidilerek yüz yüze tehdit edildiklerini söyledi.


Bu aracıların meclis üyelerine açıkça adli şantaj uyguladığını kaydeden Karabat, "Gidiyorlar ve meclis üyemize, 'Seni alabilirler, tutuklanabilirsin. Ben savcıyla konuşurum, AKP'ye geçersen seninle ilgili dosya kapanır' diyorlar. Böyle bir hukuk sistemi olabilir mi? Bir insanın suçu varsa partisini değiştirince aklanabilir mi? Bu tehditler göz göre göre yapılıyor. İnsanlar 'tehdit et, transfer et ya da tutukla' denklemine sıkıştırılıyor" ifadelerini kullandı.


"SAYIN SAVCILAR, ADINIZA HAREKET EDENLERİ TAKİP EDİN VE İŞLEM YAPIN"

Yargı makamlarının adının kirli siyasi pazarlıklara alet edilmesine tepki gösteren Yeni Parti İstanbul Milletvekili, soruşturmaları yürüten cumhuriyet savcılarına doğrudan seslendi. Yargı mensuplarının kurumsal itibarlarını korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Karabat, savcıların kendi isimlerini kullanarak meclis üyelerini sindirmeye çalışan bu ağa karşı derhal harekete geçmesi gerektiğini belirtti.


Savcıların bu kişilerden haberdar olması ve hukuku işletmesi gerektiğini vurgulayan Karabat, "Buradan o savcılara açıkça sesleniyorum: Sizin adınıza hareket eden, sizinle ilişkili olduğunu iddia eden bu kişileri tanıyor musunuz? Bakın, araştırın, takip edin ve haklarında ivedilikle yasal işlem yapın. Çünkü sizin adınızı kullanarak sokakta milleti tehdit ediyorlar, şantaj yapıyorlar" şeklinde konuştu.


"MİLLETİN İRADESİNİ GASP ETME ÇABASI AYIPTIR"

İBB yönetiminin sandıkta kazanılamayan çoğunluğunun masa başı kumpaslar ve transfer baskılarıyla gasp edilmek istendiğini söyleyen Karabat, geçmişte belediye kaynaklarıyla sağlanan imtiyazlara atıfta bulundu. Yıllarca İBB bütçesinden yüz binlerce dolarlık burslarla ayrıcalıklı kadroların beslendiği anlayışı hatırlatan Karabat, İBB’nin bu tarz yöntemlerle meşruiyet dışı ellere teslim edilmesine asla izin vermeyeceklerini vurguladı.


Halkın iradesiyle şekillenen yerel meclis yapısının yargı sopası gösterilerek bozulmaya çalışılmasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Özgür Karabat, siyasi ahlaka ve anayasal güvencelere aykırı olan bu tehdit çarkının kamuoyu vicdanında mahkûm olacağını sözlerine ekledi.