8. Büyükelçiler Konferansı, 10-16 Ocak tarihleri arasında yapılacak


8. Büyükelçiler Konferansı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığında 10-16 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlenecek. Konferansın resmi açılışı, 11 Ocak günü Dışişleri Şehitliği ve Anıtkabir ziyaretlerini takiben, Bakan Çavuşoğlu'nun Türk dış politikasına dair hitabıyla gerçekleştirilecek.

Dışişleri'nden etkinlik programı hakkında yapılan bilgilendirmeye göre; bakanlığın merkez teşkilatında ve yurtdışında görev yapan tüm büyükelçilerin katılımlarıyla yapılacak konferansın bu yılki teması, 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde Türkiye ev sahipliğinde düzenlenecek olan BM Dünya İnsani Zirvesi perspektifinde, 'Kriz Yönetimi: İnsani Çözümler' olarak belirlendi.

8. Büyükelçiler Konferansı vesilesiyle dış politikaya dair kapsamlı değerlendirmeler yapılmasının yanı sıra İnsani Zirve öncesinde, göç ve mülteci sorunları, kalkınma ve dış yardımlar gibi belli başlı insani konularda iç ve dış kamuoyunda farkındalık yaratılması, bu çerçevede Türkiye'yi son yıllarda insani diplomasi alanında en önemli ve dikkat çekici aktörlerden biri haline getiren gayretlerin ortaya konulması amaçlandı.

Konferansın resmi açılışı, 11 Ocak günü Dışişleri Şehitliği ve Anıtkabir ziyaretlerini takiben, Bakan Çavuşoğlu'nun Türk dış politikasına dair hitabıyla gerçekleştirilecek. Konferansın Ankara bölümünde büyükelçiler, Türkiye'nin dış politika gündemde öne çıkan konular hakkında görüş alışverişinde bulunacaklar. Bakanlar Kurulu üyelerinin katılımlarıyla yapılacak toplantılarda insani sorunlar başta olmak üzere, dış politika ile etkileşim halindeki çeşitli konular ele alınacak. Büyükelçiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından da kabul edilecekler.

BÜYÜKELÇİLER GAZİANTEP'İ ZİYARET EDECEK

Konferansın uluslararası boyutunu güçlendirmek için, her yıl olduğu gibi bu yıl da yabancı konuklar davet edildiğine dikkat çeken Dışişleri açıklamasında gerçekleştirilecek diğer etkinlikler şöyle aktarıldı: "Bu yılki ana temaya uygun olarak, yabancı dışişleri bakanlarının yanısıra, kalkınma alanında ve küresel konularda dünya çapında öne çıkan akademisyen ve uzmanların da konferansa katılarak, düzenlenecek panel oturumlarında insani meseleleri derinlemesine ele almaları öngörülmekte. Bu meyanda, Norveç, Şili, Kenya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ile AB Komisyonu Başkanı Birinci Yardımcısı ve Dünya İnsani Zirvesi'nden Sorumlu Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı da konferansa iştirak edecekler. Ayrıca, KKTC eski Dışişleri Bakanlarından Müzakereci Özdil Nami de konferans sırasında gerçekleştirilecek Kıbrıs oturumuna iştirak ederek bir sunum yapacak. Her yıl olduğu gibi bu yılki konferansta da Ankara dışında bir ilimiz ziyaret edilecektir. Konferansın son günü, sayın bakanımız ve büyükelçilerimiz insani krizin etkilerinin en yoğun şekilde hissedildiği illerimizden olan Gaziantep'e ziyaret gerçekleştirecekler."

Açıklama, "Geleneksel bir nitelik kazanan Büyükelçiler Konferansları, bölgemizde ve ötesinde barış ve istikrarı hakim kılmayı hedefleyen çok boyutlu dış politikamızın tüm yönleriyle ele alınması ve daha etkin eşgüdümün sağlanması bakımından önem taşımaktadır." vurgusuyla sona erdi.
CİHAN
<< Önceki Haber 8. Büyükelçiler Konferansı, 10-16 Ocak tarihleri arasında... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER