Adnan Menderes Anıt Mezar'da anıldı


Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 54. yıl dönümünde anıt mezardaki kabirleri başında anıldı. Anma törenine Adalet Partisi Kurucu Genel Başkanı Vecdet Öz, Adalet Partisi Kurucu Teşkilat Başkanı Halil İbrahim Şahinler ve partililer katıldı.

27 Mayıs 1960 Darbesi'nin ardından 16-17 Eylül 1961'de idam edilen dönemin başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve Maliye bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 54. Yıl dönümünde Topkapı'daki anıt mezarda anıldı. Vecdet Öz, Anıt Mezar'a çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulunuldu. Bazı vatandaşlar da mezar başında dua etti. Bu arada Hasan Polatkan'ın ailesinin de çelenk gönderdiği görüldü.

Tören sonrasında açıklamada Vecdet Öz, Türkiye'de demokrasinin askeri darbelerle ve muhtıralarla 3 kez kesintiye uğrattığını söyledi. "Rahmetli Başkanımız Adnan Menderes, Dışişleri Bakanımız Fatih Rüştü Zorlu, Maliye Bakanımız Hasan Polatkan demokrasi mücadelesi vermişlerdir." diyen Öz "Yeter söz milletin dedikleri anda demokrasi savunuculuğunu hayatlarıyla ödemişlerdir." ifadesini kullandı.

Demokrasi mücadelesinin yandaşları kurban oldukça güçlenen bir halk iradesi olduğuna işaret eden Öz "Halk iradesi 55 yıl içerisinde güçlenerek bugünlere ulaşmıştır." dedi. 16 Eylül'ün Polatkan ve Zorlu'nun ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatan Vecdet Öz, Adnan Menderes'in idam edildiği 17 Eylül'de ise Adalet Partisi'nin kuruluş dilekçesini yarın Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na teslim edileceğini söyledi. Vecdet Öz, demokrasiyi düştüğü yerden kaldırmak için tekrar bu demokrasi trenini yola çıkarıyoruz. Bizler askeri darbelere, sivil darbelere karşı olan demokrasi savunucusu bir kitle partisiyiz. Demokrat parti misyonu Adalet Partisi ile Doğru Yol Partisi ile devam etmiş ancak kesintiye uğratılarak bu demokrasinin uçağı düşürülmüştür. Türkiye'ye müdahaleler yapılmıştır. Bu müdahalelerin bir daha olmamasını temenni ediyoruz." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber Adnan Menderes Anıt Mezar'da anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER