Adnan Menderes Dernekler Federasyonu'nu kapatma talebi reddedildi


27 Mayıs darbesinden sonra idam edilen Başbakan Adnan Menderes adına kurulan derneklerin çatı örgütü Adnan Menderes Dernekler Federasyonu'nun kapatılması için açılan dava reddedildi.

İstanbul 25. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya federasyonun genel başkanı Fatih Kavaloğlu ve avukatı Kadir Kartal katıldı. Hakim Zeki Ayhan, İl Dernekler Müdürlüğü'nden istenen yazının geldiğini ve Menderes adına kurulan dernekler listesinin mahkemeye ulaştığını söyledi.

Federasyonun avukatı Kadir Kartal, 21. yüzyılın sivil toplum kuruluşlarının yaygın olduğu bir dönem olduğunu, kapatma gerekçesinin bulunmadığını, bu nedenle davanın reddedilmesi gerektiğini söyledi.

Görüşü sorulan savcı Tahsin Yavuz, Adnan Menderes Dernekler Federasyonu'nun feshedilmesi talebiyle açılan davada şartlar oluşmadığından kapatılmasına yer olmadığını bildirdi.

Davanın reddine karar veren mahkeme, federasyonun feshedilmesi talebini reddetmiş oldu.

Duruşma sonrasında Cihan Haber Ajansı'na konuşan Fatih Kavaloğlu, 2013 yılında kurdukları federasyonun şu an 5 derneği bünyesinde bulundurduğunu, yeni derneklerin de federasyona bağlanacağını kaydetti.

Federasyonu kurduktan sonra merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu merhum Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes'in İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü'ne başvurduğunu kaydeden Kavaloğlu, İl Dernekler Müdürlüğü'nün de kendilerinden bu ismi kullanmamalarını istediğini ifade etti. Kendilerinin bu talebi reddetmesi üzerine İl Dernekler Müdürlüğü'nün geçtiğimiz yıl dava açtığını söyledi.

Kavaloğlu, "Yaklaşık bir yıldan beri devam eden Adnan Menderes Dernekler Federasyonu'nun kapatılması talebiyle ilgili dava bugün dürüst ve vicdanlı savcı ve hakimlerimizin mütalaası neticesi sonuçlanmıştır. Davanın reddine karar verilmiştir." dedi.

Amacı Türkiye'ye hizmet olan federasyonun böyle bir konuyla muhatap olmasının kendilerini derinden üzdüğünü dile getiren Kavaloğlu, "Fakat çok şükürler olsun ki bir yıllık maraton sonucunda bugün bu neticeyi aldık. İlk günkü gibi hizmetlerimize, bu davaya, bu millete rahmetli Başvekilimizin bıraktığı noktadan çalışmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Federasyonun neden kapatılmak istendiği sorusuna Kavaloğlu, "Açıkçası kapatma talebini isteyen Ümran Menderes hanımefendi. Bu sorunun cevabını kendisine sormak lazım. Bizim kendisine karşı taşımış olduğu soyaddan dolayı saygımız ve sevgimiz vardır. Her zaman da olacaktır. Bu vesileyle bu soruyu kapatma dilekçesini veren kişiye sormak daha uygundur diye düşünüyorum." cevabını verdi.

Neden kapatılmak istendiklerini tahmin ettiklerini de belirten Kavaloğlu, "Açıkçası bu soruya çok net cevap veremeyeceğim. Bir çok sebebi olabilir. Ama bizim bilebildiğimiz, 2011 senesinde CHP genel başkanını, 17 Eylül'de rahmetli Başvekilimizin ve şehit bakanlarımızın ölümü münasebetiyle yapacağımız anma gününe davet etmemizden dolayı bir rahatsızlığın olduğunu umuyorum. Bunun akabinde bu tür sorunlarla karşılaştık. Halbuki bizim her yıl bu anma günü münasebetiyle davet ettiğimiz yalnız CHP genel başkanı değil, bir çok siyasi parti genel başkanını davet ederiz. İcabet ederler. Dolayısıyla böyle bir rahatsızlığın da neden gündeme getirildiğini de açıkçası anlamış değilim." dedi.

Yurt çapında Adnan Menderes adında çeşitli dernekler bulunduğunu, olmamasının zaten mümkün olmayacağını kaydeden Kavaloğlu, "Rahmetli Başvekilimiz bu memleketin havasını soluyan, bu topraklar üstünde ikamet eden herkesin kalbinde, gönlünde bir iz bırakmıştır.
Bizler tamamen bir ahde vefayı yerine getirmek maksadıyla bu görevi ben ve gönüllü arkadaşlarımız ki bu arkadaşlarımızın tamamı yakını, aileye 20-25 yıl hizmet etmiş vefalı arkadaşlarımızdır, onlar adına da teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Adnan Menderes Dernekler Federasyonu'nu kapatma talebi reddedildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER