Afrika'nın enerjiye erişimi sorunu G20 gündeminde


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, Uluslararası Enerji Ajansı'nın yaptığı bir araştırmaya göre 2030 yılında küresel elektrik ihtiyacının karşılanması için her yıl 30 milyar dolarlık bir alt yapı yatırımına ihtiyaç olduğunu söyledi. Mete, bu yatırımın yüzde 64'ünün ise Sahraaltı Afrika'ya yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu sene Türkiye'de düzenlenecek G20 toplantıları kapsamında İstanbul'da Sahraaltı Afrika'nın Enerjiye Erişimi Sorunu Konferansı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, sürdürülebilir küresel büyüme için dünyadaki bütün nüfusun yaşam standartının yükseltilmesi ve yoksulluğun azaltılması için enerjiye erişimin büyük önem taşıdığını kaydetti. Sahra Altı Afrika'nın 2014 itibarıyla nüfusunun 934 milyonun üzerinde olduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler'in tahminine göre 2050'de bölge nüfusunun 2 milyara yaklaşacağını söyledi. Ancak böylesine önemli bir nüfusun büyük bir yoksulluk içinde olduğunu vurgulayan Mete, söz konusu nüfusun sadece yüzde 37'sinin şehirlerde yaşadığını, her 3 kişiden 2'sinin de elektrikten yoksun bir hayat sürdürdüğünü dile getirdi.

Diğer yandan Sahra Altı Afrika'nın enerji kaynakları bakımından da zengin olduğuna işaret eden Mete, "Doğalgaz, petrol ve kömür gibi doğal kaynaklara sahip son derece zengin bir bölge. Fakat bölgenin en temel problemi enerji erişimini sekteye uğratan alt yapı eksikliği. Uluslararası Enerji Ajansı'nın yaptığı bir araştırmaya göre 2030 yılında küresel elektrik ihtiyacının karşılanması için her yıl 30 milyar dolarlık bir alt yapı yatırımına ihtiyaç var. Bu yatırımın yüzde 64'ü ise Sahra Altı Afrika'ya yapılmalı." şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun da konuşmasında enerjiye erişimin dünyanın en önemli sorunu olduğuna işaret etti ve "Dünyada 1,1 milyar kişi enerjiye erişemiyor. Bunların büyük bölümü kırsalda ve Sahra Altı Afrika bölgesinde yer alıyor." dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Afrika Birliği'nin Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Komisyon Üyesi Dr. Elham İbrahim de eylem planının önemle ele alındığına temas etti. İbrahim, "Enerjiye erişim adına güç durumdayız." dedi. Afrika'da enerji yatırımlarının arttığını anlatan İbrahim, ayrıca şunları dile getirdi:

"Ancak Afrika'da yapılan yatırımların daha çok ihracat için kullanıldığı görülüyor. Bölgede yapılan enerji yatırımlarının 3 dolardan 2'si ihracat amaçlı. Ama yoksulları hedefleyen enerji erişimi olmalı. Bilhassa kırsal bölgelerde bulunanlara enerji gönderilmeli. Yenilenebilir ve biyoenerji gibi varlıklardan Afrika için yararlanılabilir. Afrika Yenilenebilir Enerji Girişimi olarak G20 ülkeleri bakanlarının bu konuya ilgisini talep ediyoruz."
CİHAN
<< Önceki Haber Afrika'nın enerjiye erişimi sorunu G20 gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER