Akdeniz Belediyesi'nden 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' açıklaması


Mersin merkez Akdeniz Belediyesi eş başkanları Fazıl Türk ve Yüksel Mutlu, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 8 Şubat 2016'da gerçekleşen meclis toplantısında, 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi' ile ilgili yaşanan tartışmalar nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın meclis toplantısında, Akdeniz Belediyesi'nin açtığı dava ve sonrasında Akdeniz Belediyesi lehine alınan mahkeme kararı neticesinde, 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi'nin kesintiye uğradığını ve projenin uygulanamadığını iddia ettiğini ifade eden Türk ve Mutlu
söz konusu projeyle ilgili hukuki süreçler, yasal mevzuat ve gerekçeler dikkate alındığında Burhanettin Kocamazın, Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında dile getirdiği iddianın geçerli olmadığının anlaşılacağı kaydedildi.

Mersin Valiliği ve belediyeleri tarafından, 'Tarihi Kent Merkezini Yeniden Canlandırma' adı altında projenin başlatılması için Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden gerekli yasal izinler alınarak projeye başlandığı hatırlatılan açıklamada kentteki sivil toplum temsilcileri, Mersin Üniversitesi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve benzeri kurumlarla plan tartışmaları yapılmış ve son şeklini alan 1/5000 Ölçekli Mersin Kentsel sit Alanı Korum Amaçlı İmar Planı Revizyonu, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisince onaylandığı kaydedildi.

Belediyeleri tarafından onaylanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na gönderilmek üzere Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayına sunulduğu vurgulanan açıklamada "Büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyelerinden gelen uygulama imar planlarını 1/5000 ölçekli imar planlarına uygunluk bakımından denetlemek ve gerekli düzeltmeleri yaparak onaylamakla hükümlüdür. Oysaki büyükşehir belediyesi hiçbir düzeltme talebinde bulunmadan ve o süreçte henüz ilan edilmeyen yenileme alanını gerekçe göstererek yetkisinde olmayan bir karar vermiş ve planı iade etmiştir. Süreci takiben Mersin Büyükşehir Belediyesi planlama alanını Bakanlar Kurulu'na yaptığı teklif sonucunda 'Yenileme Alanı' ilan ettirmiştir." ifadelerine yer verildi.

Bakanlar Kurulu'nun Akdeniz Belediye Meclisinden yenileme alanı ilanına ilişkin yasal zorunluluk olan meclis kararı alınmadığı halde bunu göz ardı ederek, aldığı karara belediyelerinin karşı çıkarak yasal süreci başlattığı ifade edilerek şu görüşlere yer verdi: "Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenileme Alanı ilanı çalışmaları ile bütüncül bir çalışma yapılacağı iddia edilirken ve Akdeniz Belediyesi tarafından bölgeye ilişkin mevcut ihale fesih edilmemişken, Büyükşehir Belediyesi'nce tek bir bölgeye ilişkin 'Kentsel Tasarım Projesi' hazırlanmış ve 'bir ihale daha' yapılmıştır. Sonuç olarak, Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi'nin hayata geçirilmemesinde sorumlu taraf, iddia edildiği üzere Akdeniz Belediyesi değil, planları onaylamayan ve kendilerinin de taraf olduğu projenin mevcut ihalesini yok sayıp 'yeniden tasarım ihalesi yapan' Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetimidir. Çünkü Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz ilçesi sınırları içinde böylesi bir karar alırken yasal süreci ve prosedürü takip etmemiş, belediyemizden meclis kararı almadan, Bakanlar Kurulu kararıyla söz konusu bölgeyi yenileme alanı ilan ettirmiştir. Kaldı ki Danıştay 14. Dairesi'nin, söz konusu planla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi, yaptığımız itirazlarımızda yasal anlamda haklılığımızı bir kez daha ispatlamıştır."
CİHAN
<< Önceki Haber Akdeniz Belediyesi'nden 'Tarihe Gülümseyen Mersin Projesi'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER