AKP'den giderayak, Samanyolu'na akıl dışı ceza

7 Haziran seçimleri sonrası RTÜK'te çoğunluğu kaybeden AKP, yeni üyeler seçilmeden son hamlesini hayrete düşürecek bir kararla yaptı.

AKP'den giderayak, Samanyolu'na akıl dışı ceza

İktidar nimetlerini yandaş basın yayın organlarına dilediği gibi dağıtan, muhalif medyayı ise sürekli para cezası, vergi denetimi ve ceza davası yoluyla sindirmeye çalışan AKP iktidarı RTÜK'te, 7 Haziran sonrası üstünlüğü kaybedeceği (5 üye AKP, 4 üye muhalefet) son hafta kendi üyeleri eliyle skandal bir karara imza attı. 

Samanyolu Haber Tv’de 21 Mart 2015 tarihinde yayınlanan Derin Bakış programında, konuklardan İbrahim Güçlü Kürt meselesi ve çözüm süreci konusundaki görüşlerini ifade ederken Kürt devleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürtlere bakış açısıyla ilgili kendine göre bazı yorumlarda bulundu. 

Skandallar zinciri buradan sonra başladı...

Bir tartışma programı içinde tamamen kişinin kendisini bağlayan bazı ifadeleri üzerinden, konuk olduğu televizyon kanalını “Türkiye Cumhuriyetine hakaret” “ülkeyi bölmeye çalışmak” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” ile itham ederek Ankara Valiliği’nin RTÜK’e yazısı üzerine bir çalışma başlatıldı.. RTÜK’te talimatla ve maksatlı bir şekilde hazırlandığı açıkça dikkat çeken bir rapor Üst Kurul gündemine geldi ve Türk yayıncılık tarihinde ilk defa bir televizyon kanalına, yani Samanyolu Haber TV’ye bir programda konuk olan şahsin ifadeleri sebebiyle RTÜK kanunu 8 / 1 / a maddesi gereğince en ağır ceza olan ve bir kez daha tekrarlandığında lisans iptaliyle sonuçlanan bir ceza verildi.

AKP'Lİ ÜYELERİN OYLARIYLA VERİLDİ

Bu ceza RTÜK üyelerinden AKP’li olmayanların itirazlarına rağmen AKP’li 5 üyenin oylarıyla verildi. Diğer üyeler programın konuklarından olan İbrahim Güçlü’nün ifadelerine ceza verilecekse bunun ancak başka bir madde üzerinden para cezası olabileceğini  belirtmelerine rağmen maksatlı bir tutumla AKP’li üyeler bu kararı aldılar. 

7 Haziran seçim sonuçlarına göre önümüzdeki hafta sonu itibariyle RTÜK’te yeni görevlendirmeler olacak ve RTÜK’ün üye dağılımında AKP çoğunluğu kaybedecek. Dolayısıyla bu durum; tam da üye sayısı 5’ten 4’e düşecek olan ve bundan sonra RTÜK’te canının her istediği kararı çıkartamayacak olan AKP’nin üstünlüğü kaybetmeden hemen önce, 17-25 Aralık’tan itibaren sürekli ceza yağdırdığı Samanyolu Haber Tv’ye en ağır ceza darbesini de vurarak yönetimden gitmeyi planladığı şeklinde değerlendiriliyor. 

Önümüzdeki hafta TBMM resmen çalışmaya başlar başlamaz yeni RTÜK üyeleri seçilecek. Bundan önce son toplantılarını yapan RTÜK üst kurulundan bu kararın çıkması zamanlama bakımından dikkat çekmekte. Üstelik bunun Valilik talimatıyla yapılması ayrı bir tartışma konusu.  RTÜK bu programın yayınlanmasının üzerinden 3 ay geçmiş olmasına rağmen hiçbir işlem yapmadı. Bu da aslında RTÜK’ün normal işleyişi içinde program konuğunun ifadeleri sebebiyle kanala ceza verilmesine gerek bir durum olmadığı ancak valilikten gelen talimatla hemen bir rapor hazırlanarak sipariş bir şekilde lisans iptaline varabilecek en ağır cezanın verildiği görülüyor.

Bu durumu kamuoyu vicdanına havale ediyoruz.

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber AKP'den giderayak, Samanyolu'na akıl dışı ceza Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER