AKPM raportörleri: Güneydoğu'daki şiddet bizi telaşlandırdı


Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye raportörleri Ingebjørg Godskesen ve Nataša Vuckovic, dün Diyarbakır Çınar'da Emniyet Müdürülüğü'ne yapılan saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

Askeri operasyonlar ve karışıklık sebebiyle 6 aydır mağdur olan Güneydoğu'da dünkü saldırıyla birlikte şiddetin kabul edilemez şekilde tırmandığını ifade eden raportörler, bu durumun halk üzerindeki muhtemel etkisinin kendilerini telaşa sevk ettiğini vurguladı. Raportörler, çoğu insanın çatışmaların mağduru olarak büyük bir bedel ödediğine dikkat çekti.

Raportörler tarafından yapılan ortak açıklamada; Sur, Cizre ve Silopi'de sokağa çıkma yasağının 6 haftadır sürdüğü belirtilerek; halkın sağlık, su, elektrik ve eğitim hizmetleri ile temel ihtiyaçlara ulaşımının hem "şehir gerillaları" hem de güvenlik operasyonları sebebiyle engellendiğine, binlerce insanın da bu bölgeleri terk ettiğine değinildi.

Tüm tarafları şiddete son vererek ateşkese ve acil ihtiyaç olan barış görüşmelerini sürdürmeye davet eden raportörler, "Bu ortamda da ifade ve basın özgürlüğü garanti altına alınmalıdır. Vatandaşlar, AİHS'ye bağlı demokratik bir toplum olarak kapsamlı şekilde bilgilendirilmeli ve Kürt meselesini korkmadan tartışabilmeli." ifadelerine yer verdi.

Açıklamada ayrıca terörle mücadelede askeri operasyonlar gerekli görülüyorsa, bunun uluslararası standartlara uygun olarak vatandaşların insani ihtiyaçları göz önüne alınarak, güvenlik, can kayıpları için adalet ve mal kayıplarının tazmin edilmesi hakları gözetilerek yapılması için yetkililere çağrıda bulunuldu. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER