Alman Ordusu yaklaşık 100 yıl sonra 'savaş' için Ortadoğu'da


Alman Federal Meclisi'nde orduya Suriye'de IŞİD'e karşı mücadeleye katılma yetkisi veren Suriye tezkeresi kabul edildi. Almanya 6 keşif uçağı, bir firkateyn ve bin 200 asker ile Suriye'de IŞİD ile mücadele eden uluslararası koalisyona katıldı. Keşif uçakları ve yaklaşık 500 asker Türkiye'de konuşlanacak.

Federal hükümetin hazırladığı ve Alman Ordusu'na Suriye'de terör örgütü IŞİD ile mücadele yetkisi veren tezkere mecliste kabul edildi. Oylamada 455 milletvekili 'evet' derken 145 milletvekili 'hayır' oyu kullandı. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir dahil olmak üzere 7 kişi ise çekimser kaldı. Özdemir, IŞİD'e karşı mücadeleyi desteklediğini fakat buna karşılık Esed rejimiyle muhtemel bir işbirliğine karşı çıktığını vurguladı.

ASKERLERİN ÇOĞUNLUĞU TÜRKİYE'YE KONUŞLANACAK

Tornado adı verilen Alman Ordusu'na ait keşif uçakları ve A310 tank uçağı önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye'de İncirlik Hava Üssü'ne konuşlanacak. Uçaklarla birlikte yaklaşık 500 Alman askeri Türkiye'ye yerleştirilecek. Keşif uçaklarının topladığı verileri kayıt altına alacak materyallerin İspanya'dan gideceği ve bu nedenle Tornado uçaklarının 2016 Ocak ayından itibaren keşif uçuşlarına başlayacağı bildirildi.

Yaklaşık 250 askerle birlikte Augsburg isimli firkateyn Fransız uçak gemisini korumak için Akdeniz'de seyir halinde olacak.

ALMAN ASKERLERİ LOJİSTİK DESTEK SAĞLAYACAK

IŞİD'e karşı mücadele için uluslararası koalisyona katılan Alman askerleri ve uçaklar, operasyonel destek sağlamayacak. Bunun yerine lojistik katkı verecekler. Tornado keşif uçaklarının IŞİD'in kontrolündeki bölgede uydu aracılığı elde ettiği veriler ile koalisyon güçleri daha etkin şekilde operasyon gerçekleştirecekler. Uydu verilerinin koalisyon üyelerinden küçük bir grubun görebileceği kaydedildi.

TEZKERE İLK ETAPTA 1 YIL İÇİN GEÇERLİ OLACAK

Almanya askerlerinin Suriye tezkeresi ilk aşamada 2016 sonuna kadar geçerli olacak. Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal Ordu'nun ne kadar Suriye'de mücadele edeceğini öngöremediğini söyledi. Hükümet ortağı CDU/CSU Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder ise "IŞİD yok olana kadar Suriye'de mücadele edeceğiz." sözleriyle uzun bir süre Suriye'de kalınacağının işaretini verdi.

"KENDİ GÜVENLİĞİMİZ İÇİN SURİYE'DEYİZ"

Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen (CDU), Avrupa'nın Ortadoğu'da sorumluluğunun olduğunu söyledi. Röttgen, siyasi konsept olmadan IŞİD terör örgütünün yenilmesinin mümkün olmadığını aynı şekilde askeri müdahale olmadan diplomasinin şansı olmayacağını kaydetti.

MUHALEFETTEN 'RİSK HESABI' UYARISI

Sol Parti ve Yeşiller Partisi, Suriye tezkeresinde risk hesabının yeterince yapılmadığı ve Almanya'nın maceraya sürüklenmemesi uyarısında bulundu. Buna karşılık Sosyal Demokrat Parti Savunma Politikacısı Rainer Arnold, Alman askerlerinin Suriye'de bombalama operasyonuna katılmayacağını sadece keşif ve lojistik destek vereceğini vurguladı. CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER