Alman savcılığı, Erdoğan'a hakaret eden moderatöre soruşturma başlattı


Alman devlet ikinci televizyon kanalı ZDF'de yayınlanan ve moderatörlüğünü Jan Böhmermann'ın yaptığı "Neo Magazin Royal" isimli programda mizah adı altında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağır hakaretler yapılması Alman hükümetinin de tepkisini çekti. Yayın sonrası harekete geçen Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı, yaptırdığı hukuki inceleme sonrasında moderatörün suç işlediğini rapor etti. Dışişleri Bakanlığı'nın olayın incelenmesi talimatını Başbakan Angela Merkel'in mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile geçen Pazar günü yaptığı telefon görüşmesinden önce verdiği kaydedildi.

Jan Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanunu'nun 103'üncü maddesinin 1. fırkasında yer alan "Yabancı bir devlet adamına hakaret eden 3 yıla kadar hapis cezasıyla veya para cezasıyla, iftira içerikli hakaret durumunda ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır." hükmüne göre dava edilebileceği tartışılırken Mainz Savcılığı'nın soruşturmayı başlattığı öğrenildi.

Fakat olası davanın moderatörün aleyhinde sonuçlanabilmesi için Böhmermann'ın konuşmasını hakaret kastıyla yaptığının ispatlanması gerekiyor. Basın ve ifade özgürlüğüne geniş hareket alanı sağlanan Almanya'da gazetecilerin yargılanmaları neredeyse imkânsız olduğundan Böhmermann'ın hapis cezası alması ise beklenmiyor.

Sözde mizah yapma gerekçesiyle ilgili programda okuduğu şiirde ağır müstehcen ifadeler kullanan moderatöre sert tepki gösteren Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu "sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı değil tüm Türk toplumunu aşağılayan rencide eden ırkçı bir yayın yapıldığı" görüşünü dile getiriyor.

Tagesspiegel gazetesi Alman Dışişleri Bakanlığı'nın hukuki inceletme sonrasında vardığı hükmü "suç işlendiği yönünde açık bir sonuç" olarak nitelendirirken, Başbakan Merkel'in Davutoğlu'nu telefonla aramadan önce Türkiye'nin tepkisinin haklı dayanaklarının olup olmadığını araştırtması dikkat çekti.

Merkel, Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert üzerinden "Metin bilinçli bir yaralamadır. Basın ve düşünce özgürlüğü sınırsız değildir." mesajını vermişti. ZDF televizyonu da mizah anlayışının kalitesizliğine dikkat çekerek kanalda gösterilen programın video görüntülerinin resmi siteden kaldırıldığını duyurmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Alman savcılığı, Erdoğan'a hakaret eden moderatöre... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER