Almanya'da başarılı öğrenciler de ek ders alıyor


Almanya'da 1,2 milyon öğrenci takviye ders alıyor. Bertelsmann Vakfı'nın araştırmasına göre aileler geçen yıl çocuklarının ek ders alması için yaklaşık 900 milyon Euro civarında para harcadı. Gymnasiuma gidenler daha fazla ders alırken başarılı çocuklar da kurslara yoğun ilgi gösteriyor. En çok varlıklı aile çocukları takviye ders alıyor.

Bertelsmann Vakfı ülkedeki öğrencilerin aldığı takviye derslerini (Nachhilfe) araştırdı. Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan ve eğitim sistemi dünyanın iyilerinden sayılan Almanya'da toplam 1 milyon 200 bin öğrencinin ek ders aldığı ortaya çıktı. Maddi durumu uygun olan ailelerin, çocuklarına dar gelirli ailelere göre daha çok takviye ders aldırdığı belirlendi. Aylık 3 bin Euro ve üzeri geliri olan ailelerin yüzde 15'i çocuğuna ders aldırırken maddi durumu iyi olmayan ailelerde bu oran yüzde 12'lerde kaldı.

Ülkedeki 6 ile 16 yaş arası toplam öğrencilerin yüzde 14'ü ek ders alıyor. 1,2 milyon öğrencinin aldığı takviye dersin bir de ekonomik boyutu var. Geçen sene takviye ders için harcanan paranın toplam 870 milyon Euro olduğu hesaplandı. Bertelsman Vakfı, takviye ders için velilerin aylık ortalama 87 Euro para harcandığını belirtiyor. Yabancı ve göçmen kökenli çocukların aldığı ders oranı da yine küçümsenmeyecek boyutlara ulaştı. Bu guruptaki takviye dersi alanların sayısı yüzde 11 olarak raporda yerini aldı.

BAŞARILI ÖĞRENCİLER DE TAKVİYE DERS ALIYOR

Araştırma, takviye ders alanların tahmin edildiğinin aksine başarılı çocuklarında bu yola başvurduğunu gösteriyor. Ders alan öğrencilerin yüzde 63'ü ortalama geçerli ve zayıf not (4-6) sahibi olsa da yüzde 34'ünün orta ve çok iyi (1-3) notlarına sahip olmalarına rağmen ders almaları dikkatlerden kaçmadı. Göçmen toplumunun bilgisinin aksine en çok takviye ders alanlar Hauptschule ve Gesamtschule gibi okullar yerine Gymasiumlar oldu. Gymnasium öğrencilerinin hemen hemen beşte biri takviye ders alıyor. İlkokuldaki çocukların yüzde 5'i ders alırken orta öğretime geçtikten sonra ders alma oranı da artıyor.

Bertelsmann Vakfı yönetiminden Jörg Dräger, "Takviye ders, okullarda özel teşvik ve desteğin yerini almamalı. Dersteki kişisel destek orta öğretimde çocukların çeşitliliğine uygun hale getirilmelidir." diyerek takviye ders ve okuldaki özel desteğin birbirinden ayrılması gerektiğine dikkat çekti.

Alman Devleti ise hem çocukların öğleden sonra evde ve sokakta yalnız kalamamaları hem de derslerine yardımcı olmak için tam gün okul (Ganztagsschule) eğitimi sistemine geçişi teşvik ediyor. Bu sistemde öğleden sonra çocuklara hem ödevlerine yardım hem de ihtiyaç durumunda takviye ders verilmesi uygulanmaya çalışılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da başarılı öğrenciler de ek ders alıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER